Mešovita osmočlana štafeta ARK TRON-a pretrčala je 212 kilometara na međunarodnom ultramaratonu oko jezera Balaton u Mađarskoj i osvojila 12. mesto u konkurenciji 109 štafeta!

      Već četvrtu godinu za redom naš klub učestvuje na ovoj sve popularnoj i masovnijoj ultramaratonskoj trci. Ove godine ekipu  „ARK TRON Palić“ činili su: Marija Farkaš, Gabrijela Mazak, Mirko Dubovečak, Janoš Vero, Atila Janković, Sebastian Ludaić, Igor Vojnić Zelić i Dimitrije Crnokrak. Stazu od 212 kilometara savladali su za 16:39:50. U konkurenciji 205 štafeta TRON je zauzeo 25. mesto. U nešto suženoj konkurenciji takozvanih M10 štafeta (štafete od 6-10 trkača svrstane su u M10, štafete 3-5 trkača u M5, a dvočlane štafete su nosile oznaku M2) 12.mesto od 109 ekipa za naš klub predstavlja veliki uspeh.

        Kada je reč o ekipnom trčanju na ovako velikoj dužini, sigurno da pravilna taktika može doneti prevagu u krajnjem rezultatu. Zbog velikog broja trkača odlučili smo da na prve četiri tačke pravimo dve izmene, odnosno da najbolji trkači u ekipi Janoš Vero i Dimitrije Crnokrak spoje po dve deonice, pa je tako Janoš otvorio trku sa 11,2 kilometara, a zamenio ga je Dimitrije sa 8,9 km. Nakon 20-tak kilometara konvoj trkača i pratećih vozila se razvukao u dovoljnoj meri, da smo mogli preći na izmene na svakoj kontroloj tački, koje su dosta nepravilno bile raspoređene, pa su deonice bile između 3-6 kilometara. Problem oko izmena na svakoj kontrolnoj tački mogao je nastati jedino zbog kašnjenja kombija iz kog smo vršili izmenu i prevoz trkača. Naime, na pojedinim deonicama vozilom se nije moglo proći istim putem kuda su i takmičari trčali, jer je staza prolazila kroz šume, livade, plaže i  šetališta uz obalu jezera Balaton. Na tim deonicama prateće vozilo je moralo praviti dosta veliki zaobilazak magistralnim putem do sledeće tačke, i zbog toga je postojala mogućnost da trkač koji trči 3-4 kilometara stigne na kontrolnu tačku pre nego što stigne vozilo sa izmenom, odnosno sledećim trkačem. Prema ranije postignutom ekipnom dogovoru, u tom slučaju trkač na stazi bi produžio sa trčanjem još jednu deonicu, da se čekanjem ne bi gubile dragocene sekunde, odnosno minuti. Ovaj primer pokazuje da na Ultrabalatonu pored brzog trčanja, vrlo je bitno i brzo i tačno pratiti vozilom celu trasu, jer se brzim i čestim izmenama obezbeđuje brži tempo, manji zamor trkača i brže i efikasnije savlađivanje staze od 212 kilometara.

         Start štafetne trke je bio 25.juna u 12h u Tihanju. Prema našim predviđanjima i očekivanjima planirali smo da savladamo  predviđenu stazu između 16-17 časova, što je značilo da ćemo poslednjih 6-7 sati trčati po mraku. To je zahtevalo dodatni napor od svakog trkača jer pored trčanja morala je biti puna koncentracija i na to da se ne skrene sa staze. Moramo napomenuti da su oznake za skretanje bile vrlo oskudne i slabo vidljive. Naravno bez baterijske lampe nije se mogo ni zamisliti trčanje po mraku. Takođe smo bili sigurni da se, nakon što padne mrak, postignuti redosled neće bitnije menjati (osim u slučaju da neka ekipa značajnije zaluta na stazi po mraku), jer će sve ekipe trčati sporije i pažljivije, odnosno da će više pažnje posvetitit tome da ni slučajno ne skrenu nigde sa staze, negoli tome da trče što brže. Zapamtili smo dve ekipe sa kojima smo vodili borbu i bili približno isti. Ekipa „Garnije“ i ekipa „specijalne policije Mađarske“. Pred mrak smo imali malu prednost od minut-dva ispred obe ekipe, da bi na kraju, i pored jednog našeg malog lutanja od 7 minuta, ekipu „Garnije“ pobedili za 5 minuta, a ekipu „specijalne policije Mađarske“ za 20 minuta.

          Na kraju, kada uzmemo u obzir da smo izvršili 40 izmena, a da smo samo jednom zakasnili sa vozilom na mesto izmene, da smo odmah na početku trke (trećoj deonici-danju!!!) skrenuli sa staze i lutali 17 minuta, da smo imali još jedno lutanje noću oko 7 minuta, možemo biti vrlo zadovoljni postignutim rezultatom 16:39:50, koji ćemo u svakom slučaju pokušati oboriti sledeće godine.

 

AdministratorIzveštaji sa trkaMešovita osmočlana štafeta ARK TRON-a pretrčala je 212 kilometara na međunarodnom ultramaratonu oko jezera Balaton u Mađarskoj i osvojila 12. mesto u konkurenciji 109 štafeta!       Već četvrtu godinu za redom naš klub učestvuje na ovoj sve popularnoj i masovnijoj ultramaratonskoj trci. Ove godine ekipu  „ARK TRON Palić“ činili...