Predsednik, i od članova kluba prozvani selektor, Đerđ Teleki ukratko je sumirao ovu 2020. godinu, iz sportskog ugla i domena Ark Tron-a.

Dragi Tronovci i ostali simpatizeri, trkači koji sa nama trčite, trenirate i veselite se!

Obično u ovo vreme, posle poslednje Tronove trening  trke, organizujemo neko malo okupljanje uz zakusku i poneko pićence da u par reči rezimiramo utiske i rezultate protekle godine, podelimo par priznanja i popričamo o planovima za sledeću godinu.  Tako je bilo i krajem 2019., bili smo puni planova za ovu godinu ali nažalost, zbog kovid situacije, vrlo malo toga se i ostvarilo. Osim par trka početkom godine, nešto malo početkom leta i u periodu septembar oktobar, ništa se nije dešavalo u trkačkom svetu. Barem što se takmičenja tiče.  Ali naš način života je sport i trčanje pa većina nas, u stvari praktično svi, nastavili smo sa redovnim treninzima, a zbog perioda vanredne situacije i viška slobodnog vremena u periodima između policijskih časova, neki su čak trčali više nego ikada.  Trke su nam ipak falile, atmosfera,  trkanje sa rivalima, to su stvari koje treninzi ipak ne pružaju.  Za vreme prolećnog vanrednog stanja  veliki deo treninga, nekolicina nas smo prebacili na Makovu sedmicu na takozvani naftaški put i u okolne šume Subotičke Peščare.  Da ne bi baš cela godina prošla bez nekih trka rodila se ideja da održimo na toj lokaciji nekoliko različitih, lokalnih trka uglavnom samo za nas Subotičane.  Jako sam zadovoljan da smo u letnjem i jesenjem periodu uspeli organizovati na tom mestu nekoliko trka,  polumaratona, maratona, 10km pa i par duatlona gde su se dosta trkača prvi put oprobali u nekoj novoj disciplini, a kao šlag na tortu i ironman triatlon u kombinaciji sa plivanjem na Topolskom jezeru, vožnje bicikle do Subotice pa tri puta do Horgoša i na kraju do Naftaškog puta gde se odvijao trkački deo i gde su nam se pridružili Tronovci i ostali trkači, istrčavši neku deonicu od 5km do maratona i usput nam pružajući podršku.  Neki su tu istrčali svoje prve nezvanične polumaratone ali tačne, regularne dužine.

Tradicionalna Tronova trening trka četvrtkom u 19 sati, takođe se cele godine održavala s tim da za vreme vanrednog stanja svako je trčao u razna vremena i gde mu je najviše odgovaralo pa su rezultate naknadno slali Jamanti Šafranj, koja je sve vreme bila glavni administrator obrade rezultata.

Jedna od priznanja, koje svake godine dodeljujemo je za najredovnijeg učesnika Tronove trening trke, odnosno, trkača koji ima najviše učešća tokom godine.  Statistiku o tome je vodio Nemanja Rajković. Ove 2020 godine najviše učešća ima upravo on (statistika je poštena) i njemu pripada plaketa za najredovnijeg učesnika.  Inače ove godine trening trku je bar jednom istrčalo 85 trkača, a redosled prvih 6 je ovaj:

Nemanja Rajković                                                     52

Jamanta Šafranj                                                         45

Erdelyi Laszlo                                                              44

Martina Poljaković  i Aleksandar Vugdelija           43

Dejan Kakonji                                                              42

Na ono malo trka što je održano, najuspešnija takmičarka je Jamanta Šafranj, koja je osim Splitskog maratona na svim ostalim trkama uspela da stane na postolje, između ostalog i na svih 5 kola Vojvođanske treking lige gde je i ukupni pobednik za ovu godinu.  Osim toga Jamanta je na oba maratona gde je dospela ( Split i Novosadski noćni) istrčala lične rekorde, na treningu čak i najbolje a posle više godina i na Trening trci je uspela popraviti svoj najbolji rezultat. 

Uprkos ovoj faličnoj godini, pored Jamante još dosta trkača je uspelo ove godine istrčati svoje lične rekorde na polumaratonu, maratonu ili na 6km trening trke a bilo je i takvih koji su svoje prve trke, možda i nezvanične ali apsoputno regularne istrčali.

Za lične rekorde pre svih mislim na Nemanju Rajkovića (polumaraton, trening trka), Dragana Rapića (maraton, 10km, trening trka), Davora Balaća (10km, trening trka), Bojanu Vujković (polumaraton, trening trka)  Igora Jankovića (polumaraton, trening trka), Sonju Berta (polumaraton, trening  trka), Zoltana Šokčića (polumaraton), Edvarda Halasa (trening trka) i Dimitrija Crnokraka (trening trka). Još i sebe, onako skromno da dodam, u mojim godinama neki lični rekordi već nisu realni ali na postolja sam uspeo da se uguram na svih pet kola Vojvodjanske treking lige, pa na dva polumaratona i jednoj trail trci gde sam učestvovao. Verovatno sam nekog i uspeo izostaviti ali ne zamerajte, da još dodam i svi ostali koje nisam pomenuo po imenu, su bili sjajni i vredni. 

Od svih Vas nekoga još posebno izdvojiti je zaista teško ali ipak, ima jedna osoba koja po meni zaslužuje bar jedno, malo simbolično, robno priznanje u vidu trkačkog pojasa sa bidonom za svoj rad u ovoj godini. Pojavila se odjednom na treningu, već sledeći put je donela pare za članarinu i postala Tronovac. Posle toga se pojavljuje na skoro svakom od zajedničkih treninga, tiho, u svom ritmu ali maksimalno pošteno uvek odrađuje. Pored dve ćerkice i posla uspeva da sve to uskladi i istrčava i dva polumaratona.  I osmeh je uvek na licu. Naravno, Sonja Berta.

Ima još nešto. Još jedan čovek, član Trona skoro od osnivanja. Njegov značaj je puno veći nego što bi se možda na prvi pogled dalo zaključiti. Uvek je spreman da pomogne i trkački i privatno ako nekom zatreba. Na njega se uvek može računati kao vozača ako se ide negde, zapisničara na trening trci, pa nekad i ne pitamo ali se od nekud stvori i okrepa u vidu vode, piva posle treninga, pa odjednom imamo i fotke sa dešavanja. Sa njim je svaki dogovor apsolutno siguran. Jedna reč, Nezamenjiv! To je Bogdan. Bogdan Trbojević.  Njemu pripada jedna plaketa za dugogodišnju vernost i nezamenjiv položaj u Tronu.    

Nažalost zbog kovid situacije, umesto na početku ovog teksta pomenutog druženja,  ova priznanja će se predati nakon poslednje trening trke 31.12 onako pomalo tužno i suvo na parkingu pored staze bez neke posebne svečanosti, grljenja i čestitanja. 

Što se tiče planova za 2021, naravno, ima ih, nadamo se….   

U Novoj Godini, želim Vam sva dobra ovog sveta!    

                                                                                                        

https://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2020/12/dodela-nagrada.jpghttps://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2020/12/dodela-nagrada-150x150.jpgJamanta ŠafranjAktivnostiPredsednik, i od članova kluba prozvani selektor, Đerđ Teleki ukratko je sumirao ovu 2020. godinu, iz sportskog ugla i domena Ark Tron-a. Dragi Tronovci i ostali simpatizeri, trkači koji sa nama trčite, trenirate i veselite se! Obično u ovo vreme, posle poslednje Tronove trening  trke, organizujemo neko malo okupljanje uz zakusku i poneko...