Od 02-04 septembra 2011. godine, u Domžalama (Slovenija) održano je Balkasnko prvenstvo za veterane u atletici. Među 50-tak trkača iz Srbije, jedini predstavnik našeg kluba bio je Ćirić Dragan(NS).

Učešće na Balaknskim prvenstvima za veterane često je više turistički nego sportski događaj. U mnogim starosnim kategorijama vrlo je čest slučaj da poneki takmičari osvoje zlatno medalju ni krivi ni dužni jer su u stvari i jedini nastupili u određenj disciplini. Međutim, na ovogodišnjem Balkanskom prvenstvu u Sloveniji, kao što to obično i biva, nastupio je veliki broj domaćih takmičara, odnosno atletičara iz Slovenije. Posebno u muškoj konkurenciji kategorije su bile vrlo brojne, a samim tim ikonkurencija velika i jaka. Slovenija je zaista sportska nacija,  a podatak koji ćemo izneti možda i najbolje ilistruje primer masovnosti u sportu u Sloveniji: u Srbiji maratonsku stazu (42 kilometara) u jednoj godini barem jedanput istrči oko 250 ljudi, u Sloveniji to isto uradi preko 4000 trkača.

I pored svega toga, član našeg kluba Ćirić Dragan iz Novog Sada, uspeo je da osvoji čak dve bronzane medalje, a u trci na 1500m gde je trčao lični rekord osvojio je 5. mesto. Evo kako je sve to opisao sam Ćira:

Posle dvanaestak dana avgustovskih ‘’priprema’’ u Grčkoj, u kampu na samoj obali, ispod Olimpa, (dvodnevni planinarski uspon na Olimp, na Mitikas 2918m, najviši vrh Grčke i drugi po visini na Balkanu, na koji sam izveo 29 planinara iz Srbije i Makedonije), obilaska Meteora (manastira na vrhovima vulkanskih stena) i nekoliko jutarnjih trkački treninga, krenuo sam u Domžale (Slovenija) gde je od 2-4. septembra održano 21. Balkansko prvenstvo u atletici za veterane.

Bio sam jedan od 50-tak veterana iz Srbije koji su nastupili na Balkanijadi, ali za razliku od većine koji su bili smešteni u Ljubljani i morali svako jutro rano da ustaju da bi u 8 časova bili na stadionu u Domžalama, a tek se uveče, po završetku takmičenja vraćali nazad, u Ljubljanu, ja sam, zahvaljujući Internet prijatelju iz Ljubljane obezbedio smeštaj u Domžalama, što je za mene bilo savršeno – soba na 500-600 metara od stadiona, švedski sto za doručak . . .

Nastupio sam u tri discipline u kategoriji M-55 – 1500m, 5000m i polumaraton – i iz Domžala se vratio sa dve bronzane medalje (5000m i polumaraton) a plasmani i ostvareni rezultati su u potpunosti potvrdili moje unapred izrečene prognoze. Naime, ranije sam više puta javno rekao, suprotno stavu mnogih sportskih reportera i novinara, da Srbi NISU sportska nacija. Ovakvo mišljenje baziram, između ostalog, i na (nedopustivo malom) broju atletskih stadiona sa tartan stazom i olimpijskih bazena u Srbiji (atletika i plivanje su bazni sportovi) i na (ne)organizaciji sporta u školama. Za razliku od nas koji smo više navijačka nacija (kada ispred Skupštine dočekujemo Noleta, odbojkašice, vaterpoliste, košarkaše . . .) Slovenci su zaista sportska nacija – tamo svi trče, planinare, voze bicikl . . . bave se sportom! Kako na veteranskim prvenstvima nema kvalifikacionih normi i nije ograničen broj učesnika, u Domžalama je, naravno, bilo više Slovenaca, nego takmičara iz svih ostalih balkanskih zemalja, pa ne čudi da su Slovenci pokupili gotovo sve medalje! U sve tri discipline u kojima sam nastupao prva dva mesta su osvojili Slovenci. U polumaratonu sam morao da istrčim svoje drugo najbolje vreme (1:28:52) da bih osvojio treće mesto (!!?), a na 1500m sam lični rekord popravio za 16 sekundi (5:19:38), ali je to bilo dovoljno tek za peto mesto!

Ipak, sa ostvarenim rezultatima sam potpuno zadovoljan, jer sam, osim jake (slovenačke) konkurencije, imao još nekoliko okolnosti protiv mene – prehladu zbog koje sam trčao pod antiobioticima i kapima za nos, sva tri dana Balkanijade temperature preko 30 stepeni što meni izuzetno ne prija i činjenicu da sam u kategoriji M-55 bio najstariji. Sedam dana po završetku Balkanijade prelazim u kategoriju M-60 i da je Balkanijada održana dve nedelje kasnije, poredeći rezultate u M-55 i M-60, ja bih se sa Balkanijade vratio sa dva zlata i jednim srebrom. Ali,  kako narod kaže – da je baba imala m.da bila bi deda – pa ćemo o rezultatima u M-60 pričaćemo posle Izmira (Turska) 2012.

Sve rezultate sa 21. Balkanijade za veterane možete videti na sajtu www.bavi2011.com

Dragan Ćirić

Kompletne rezultati poslagani su po danima na sajtu organizatora:

PRVI DAN
DRUGI DAN
TREĆI DAN

AdministratorIzveštaji sa trkaOd 02-04 septembra 2011. godine, u Domžalama (Slovenija) održano je Balkasnko prvenstvo za veterane u atletici. Među 50-tak trkača iz Srbije, jedini predstavnik našeg kluba bio je Ćirić Dragan(NS). Učešće na Balaknskim prvenstvima za veterane često je više turistički nego sportski događaj. U mnogim starosnim kategorijama vrlo je čest slučaj...