Jubilarni 25.Plitvički maraton održan je 05.juna 2010. godine sa rekordnim brojem učesnika. Na sve tri trke: maratonu, trci na 16km i 5km nastupilo je 1689 iz Hrvatske i još 20 zemalja. Srbija je imala 26 trkača, a čak polovina trkača iz naše ekipe, odnosno 12 trkača TRON-a.

Razloga za zadovoljstvo imamo na pretek. Pored toga što sada već i u inostranstvu postajemo najmasovniji klub iz Srbije, na jubilarnom Plitvičkom maratonu osvojili smo i tri medalje: po jednu zlatnu, srebrnu i bronzanu.

U najtežoj atletskoj disciplini-maratonu, odnosno stazi od 42,195km nastupila su dva naša trkača. Farkaš Marija i Ćirić Dragan(NS). Maraton je sam po sebi najteža atletska disciplina, a Plitvički maraton je sigurno jedan od najtežih maratona na svetu zbog visinske razlike od 625 metara!!! Na celoj dužini nema ni jedan jedini kilometar potpuno ravne staze, a posebno se ističu dva neprekidna uspona. Od 6-od do 10-og, i od 15-og do 20-og kilometra.

Najsjajnije odličje osvojila je Farkaš Marija u kategoriji žena 50 i više godina. Marija je  maratonsku stazu savladala za 4:36:40. Taj je rezulta za više od 30 minuta slabiji od njenog prošlogodišnjeg, ali je i pored toga bio dovoljan da trijumfuje među ženama u kategoriji Ž50.

Srebrnu medalju u kategoriji M55 osvojio je Ćirić Dragan(NS) sa rezultatom 3:34:14. Ćiri je zlato izmaklo za svega 56 sekundi, ali je red da naglasim da je prvoplasirani Krog Darko mlađi od Ćire tri godine i prema starosnom koeficijentu Ćira ima bolje vreme. Međutim, pravila na Plitvičkom maratonu su takva da se trkači dele u kategorije po 5 godina i po tim pravilima Ćira je drugi. Međutim ovde moram da naglasim da je plasman relativna stvar. To uvek zavisi od broja trkača u pojedinim kategorijama. Može se desiti da sa vrlo lošim rezultatom postanete prvak države ili Balkana jer ste jedini u kategoriji, a isto tako se može desiti da sa fenomenalnim rezultatom ostanete bez plasmana na nekoj izuzetno jakoj uličnoj trci, kao što se to desilo recimo Ćiri na Somborskom polumaratonu, jer je tu kategorija bila od 50-59 godina. Zato ARK TRON prvenstveno vrednuje pojedine lične rezultate svojih trkača i realno prikazuje njihov učinak, bez lažnog hvalospeva ili iskrivljivanja postignutog rezultata. Ono što je sigurno za divljenje da trkač u 59-oj godini života trči maraton za 3 sata 34 minuta i 14 sekundi. Ali ne maraton na ravnoj stazi, nego na Plitvicama gde je visinska razlika 625 metara. Prema svim pokazateljima slobodno mogu da kažem da je Dragan Ćirić(NS) trenutno najbolji trkač Srbije u kategoriji M55 u maratonu. Tome u prilog govori podatak da Ćira drži klubski rekord u maratonu sa vremenom 3:13:49.

Bronzanu medalju osvojio je Mirko Dubovečak u kategoriji M60, u trci na 16km sa vremenom 1:26:40. Mirka je od drugog mesta delilo svega 7 sekundi, ali je i pored toga Mirkov rezultat odličan.

U trci na 16km nastupili su još Dimitrije Crnokrak 1:13:19 (26.mesto kat seniori), Sebastian Ludaić 1:19:47 (8.mesto kat.M40), Igor Vojnić Zelić 1:21:18 (45.mesto kat seniori), Bogdan Trbojević 1:35:15 (25.mesto kat M45)

U rekreativnoj trci na 5km pored iskusnog Zirić Mihajla, nastupili su i novajlije: Ankica Zirić, Gizela Dubovečak, Simonida Bajić i Herpai Laslo.

Nakon napornog trčanja i dugačke šetnje na prelepim Plitvičkim jezerima, uspesi Atletsko Rekreativnog Kluba TRON proslavljeni su uz pečeno jagnje i po koju čašu vina, što se vidi na prilošenim fotografijama.

AdministratorIzveštaji sa trkaJubilarni 25.Plitvički maraton održan je 05.juna 2010. godine sa rekordnim brojem učesnika. Na sve tri trke: maratonu, trci na 16km i 5km nastupilo je 1689 iz Hrvatske i još 20 zemalja. Srbija je imala 26 trkača, a čak polovina trkača iz naše ekipe, odnosno 12 trkača TRON-a. Razloga za zadovoljstvo...