Drugi vikend septembra obilovao je sa najavama trka, pa su trkači bili na slatkim mukama šta izabrati i gde trčati. Razloga i motiva je bilo raznih, ali utisci sa svih trka su vrlo pozitivni tako da nije bilo greške u bilo kojem odabiru.

Trkački vikend je započeo već u petak 08.09.2017. u Kiškunhalašu memorijalnom trkom u sklopu berbanskih dana, gde je Ark Tron imao predstavnika Dragana Ćirića, jednog ali vrednog.

Ćirini utisci su sledeći:

“Ja sam bio prvi u kategoriji, sa vremenom 27:17. Bio je još Dimitrov Slobodan iz Novog Kneževca koji je trčao 42:30, i Lukić Srđan iz Kanjiže koji je trčao 26:50, i sa tim vremenom je bio najbolji stranac. Trka je bila perfektno organizovana.

Staza je bila na 5 minuta od ranijeg starta, a proglašenje pobednika je bilo u centru. Startnina je bila 2000 forinti. Dobijala se finišerska medalja prilikom ulaska u cilj. Staza je bila odlično obezbeđena, sa policijom i redarima sa zastavicama. Dobili smo lepu pamučnu majicu sa logom trke, a od okrepe voda, energetski napici i pločice, banane, vruće pogačice. Prijateljsko bodrenje publike i voditelja trke, je ostavilo utisak. Staza je bila duga 8km, i sastojala se od 2 kruga po 4km.

Događaj smo začinili mađarskim pancerotijem i makošem, ali bez piva, pošto sam ja vozio.”

U subotu 09.09. na programu je bio 15. Bukovački maraton, tradicionalna planinarska manifestacija, koja je već 6 godina u sklopu Vojvođanske Treking Lige. Bilo je 5 staza u ponudi, a Ark Tron je imao predstavnike na 3 od ponuđenih. Jelena Ademi je sa Goranom Koporan završila stazu od 16km za nešto više od 3 sata. Na maloj stazi se takmičio i novosadski Dragan Ćirić (1:47), koji je takođe član Trona. A zaključak je da kao i subotički Ćira, ima probleme sa tetivom. Srđan Bogić, Dragan Vugdelija i Jugoslav Futo su uspešno pretrčali 22km, odnosno malo više sa sitnim lutanjima, za oko 3 i po sata. A na najdužoj stazi od 46km smo gazili kilometre Đerđ Teleki i ja, iako nismo išli zajedno, susret par kilometara pred kraj, pa finiš isti 5:28. Na kraju 6. i 7. mesto u generalnom plasmanu, a moje drugo kod žena. Ivan Pivarčik je istu stazu prešao sa mtb biciklom, i zauzeo peto mesto. Fruška gora nam je opet dočarala svoje lepote, i ponovo smo se uverili zašto joj se uvek vraćamo.

Posle trke je usledila vesela atmosfera i skromno čašćenje povodom mog rođendana, koji tradicionalno proslavljam na Bukovcu. Pridružio nam se ostatak ekipe Biljana Isić i Ivan Sokolović predstavnici planinara, zatim prijatelji iz Opova Aleksandar i Zorica Mitić. Aca mi je standardno društvo na stazi već dugo vremena, ali pošto sada vija plasman, trku je “morao” malo brže da odradi, pa se iskupio ogromnom količinom štrudli sa makom i višnjama koje je sam ispekao, na opšte oduševljenje celog društva.

U nedelju 10.09. je bio Wizz Air polumaraton u Budimpešti, masovni događaj sa oko 15000 učesnika i lokalna trka u Bačkoj Topoli, sa lepom i skoro porodičnom atmosferom, sa do 100 učesnika. Ark Tron je imao predstavnike na oba događaja.

U Budimpešti su nastupili Adrian Malagurski (1:29:13), Anita Calbert (1:51:20), Aleksandar Malagurski (1:57:27), Sebastian Ludaić (2:14:39), Stevan Tutorić (2:27:35).

Atmosferu je dočarao Sebastian Ludaić posle 5. učešća na toj trci:

Utisak broj 1: Poslednji put sam trčao 2010., ova masa danas (12000 pojedinaca) nije ni blizu onoga što je nekad bilo (5-6000 učesnika) tih godina kada sam trčao prve 4 trke.

Utisak broj 2: start iz blokova (ukupno 6 blokova) verujem da je poznata široj trkačkoj zajednici, ali sa pauzom od 1-1,5 minut između dva bloka verujem da je potpuna novina. Moj blok 4. najmasovniji (planirani tempo 5:30-6:00) i bio je masovan kao prva tri zajedno.

Utisak broj 3: Još jedna trka (nadam se poslednja ove godine) po vrelom danu. u 11h bilo je 30C. Jako puno intervencije hitne pomoći, na stazi 5-6 puta video, a gde je ono što nisam video.

Lični učinak: dva dana pred trku nekako sam se potajno nadao da bih mogao da ostvarim nešto veliko, tipa 6min/km. Kada smo dobili “Kometa” majice (poliester kratkih rukava) u kojima smo trebali trčati, bilo mi je jasno da će to biti pretoplo rešenje za odevanje. U 8:30h, pola sata pre starta već je bilo 22C, iako je u 7h bilo svega 15C. Već tu je prva taktika pala u vodu i pre starta smišljam novu taktiku, da krenem u tempu 6:10-15min/km. Verovao sam da to sigurno mogu da izguram. Verovao sam u to sve do 11-tog km. Onda smišljam novu taktiku da probam da ne prohodam i da trčim do kraja u bilo kom tempu. I treća taktika pada u vodu negde na 14-tom kilometru i prelazim na sledeću taktiku: trčati uvek do kilometarske oznake bilo kojiim tempom, a onda 1 minut hodanja. I to je išlo sve do 18km….a onda: jedna ulica u senci, bez sunca, neka nova snaga i poslednja 2-3 km sve trčanje iliti kaskanje za 2:14:39…kuk izdržao sve napore, moj nejaki organizam blago poklekao.

NAJJAČI UTISAK DANA: Startovao sam iz bloka 4. U momentu prelaska preko startne kapije (15-tak minuta nakon starta prvog takmičara) iako sam trčao bez klubskog obeležja, odnosno u zelenoj majici “Kometa” sa razglasa se čuje: “Hajrá Palics, Hajrá TRON…..”….u masi od 12000 trkača, Hvala G’dinu Peter Atila na ovakvoj najavi na najvećem polumaratonu u Mađarskoj. Jedna mala, ali iskrena nagrada za 10 godina mog rada i zalaganja oko TRON-a.

U Bačkoj Topoli održan je 9. memorijal Pal Skenderović. Na trci su Ark Tron predstavljali Bogdan Trbojević, Stanko Katrinka, Slako Momčilović i Nemanja Rajković. A učestvovali su i Igor Skenderović, Aleksandar i Vanja Vugdelija. Zvaničnih rezultata još nema.

Nemanja Rajković je sa nama podelio svoje viđenje trke:

“Moram reći da sam se toliko umorio da to nije normalno. Staza od 13km, dužina baš po mom ukusu, očekivao sam da ću napraviti baš dobro vreme, ali…pretoplo, pretoplo, pretoplo, sunce direktno u glavu, vetar i u odlasku i u povratku, a uzbrdice su me dotukle, izgubio sam i tempo i ritam. Na kraju vreme nekih 1h 2min 35sek, kao neko 3.mesto u kategoriji 20-29 ali s obzirom na konkurenciju nije za hvalu. Pasulj na kraju izvadio stvar! I da, dobio sam i 3 x 1kg brasna, i 2 pakovanja testa. Kada sve saberem i oduzmem, vredelo je doci zbog pasulja.”

Fotografije u tekstu: privatne arhive i Somaraton.org.rs

 

 

https://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/09/pesta21-1024x576.jpghttps://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/09/pesta21-150x150.jpgJamanta ŠafranjIzveštaji sa trka  Drugi vikend septembra obilovao je sa najavama trka, pa su trkači bili na slatkim mukama šta izabrati i gde trčati. Razloga i motiva je bilo raznih, ali utisci sa svih trka su vrlo pozitivni tako da nije bilo greške u bilo kojem odabiru. Trkački vikend je započeo već u petak...