Svoje utiske sa trke u Kuli, piše Ivan Sokolović.

U subotu 16. juna negde posle 14 časova, naša mala ekipa TRON-a se zaputila kolima na mnogo hvaljenu Trku prijateljstva, od strane našeg klubskog kolege i drugara Bogdana u Kulu. Priznajem, bio sam pomalo skeptičan i podozriv, naročito na zadirkivanja na Bogdanov račun, razmišljao kako je Kula samo jedan mali gradić, više selo i da će to biti neka ispodprosečna trka, ali, moram reći da sam se iznenadio, i to u pozitivnom smislu što se celog događaja tiče.

Sa takvim mislima u glavi stigosmo u Kulu Martina Poljaković, Bogdan Trbojević, Stanko Katrinka, Dragan Rapić, Dominik Deman i ja. Relativno rano smo stigli, negde oko pola četiri, bilo je vremena za opuštanje i pripremu za trku. U gradu se već osećala živost, na sve strane trkači, postavljene ograde na stazi, ulični kafići već dobrano puni, tako da smo uspeli dobiti samo neki prikrajni stol gde bismo i mi popili obaveznu kafu (ja limunadu).

Bogdan, kao stari lisac i najiskusniji među nama veteranima, svakog drugog čoveka pozdravlja i popriča sa njima, zavidan broj trkača prijatelja se nalazi na njegovom spisku prijatelja. Nama se pridružuje Dejana Butorac, naša drugarica iz Sombora koja je tu sa svojim verenikom Acom…

Polako odlazimo do kola da se pripremimo za trku pošto se vreme starta primiče. Oblačimo nove klubske TRONove majice (iako znamo da ćemo patiti u njima zbog preterane sparine), svako se na svoj način zagreva, oblaci koji su nas dotle kako-tako držali u hladovini se povlače a sunce se neumoljivo pomalja iznad naših glava.

Odlazimo do starta, tamo je živo, organizator je doveo grupu Dragoljuba Đuričića, čuvene bubnjare, da daju ritam  podignu atmosferu pred trku.

Usput srećemo, a neki nam se i pridružuju – Edvard Halas i Zoltan Fodor, pa Nemanja Rajković, Sonja Oros i Vesna Vugdelija, Jugoslav Futo, braća Dragan, Aleksandar i Slobodan Vugdelija, Mirko Dubovečak, Kristifor Bogdanić, Zorica Vukov sa svojom ekipom sa Palića. Odlazimo u startni prostor i čekamo start trke. Još nekih desetak minuta… odbrojavanje počinje – 10,9,8 7…i trka je počela!

Staza je po tvrdnji ranijih učesnika nešto promenjena zbog radova na putu, pa trčimo nekih stotinjak metara, možda i više po šljunkom posutom putu bez asfalta, preko mosta,  pored silosa skrećemo van naselja. Nigde hlada, sunce upeklo, vetar jedva da se primećuje. Odmah nakon nekoliko stotina metara prvi stolovi sa okrepom, voda, mislim da je još rano da se pije, ali se dosta njih zaliva kad je već tu. Držim neki umereni tempo, treba izdržati do kraja. Nisam jedini, ima ih dosta koji zaostaju iza mene, to mi daje podstreka da i dalje nastavim. Naravno, ja sam najsporiji od cele naše iskusne ekipe subotičkih trkača, tako da su svi uglavnom ispred mene. Oni najbrži se već vraćaju, vidim na čelu trkač Kenijac iz Užica Kipruto a za njim i ostali. Konačno okretište, odmah zatim nova okrepa, ne mogu da gutam koliko teško dišem pa se zato obilno polivam svežom vodom.  Malo pešačenja da dođem do daha, pa nastavljam da sustižem one sporije ispred sebe. Usput podrška sa strane, gromoglasna muzika iz kafića, jedan bend pored puta sa ozvučenjem i dobrom muzikom svira poznate stvari, navijači koji nas bodre pored puta. Atmosfera prilično dobra, tera da se učini korak više.

Okretište na cilju, prvi već završili, ali ih je mnogo ostalo za novi krug. Ponovo voda, pa preko šljunka i mosta do poslednjeg okreta. Ovde se vetar malo podigao i kišica počela da kvasi, malo zakasnelo, ali ipak zlata vredna. I konačno cilj! Medalja, sendvič, voda… Sreća i radost da mi je uspelo istrčati ovu trku.  Gledam vreme na satu 1:06:37, nije ni tako loše, ovo mi je PB na 10 km. Ako uzmem u obzir da je sat pokazao 10:08 km, znači punih 80 m duža staza, a možda i više. Sada to nije bitno.

Polako se nalazimo, okupljamo, malo euforije, mokar od znoja i kiše, ne smeta. Proglašenje najboljih već traje uz ritam bubnjeva. Najbolja trojica za prvenstvo Srbije. Zatim žene, najbolje.

Odlazim do kola gde me svi čekaju, a ja se zaboravio, pa ostao na proglašenju. Bogdan pokazuje sliku sa crnom trkačicom i priča svoj doživljaj – pitam ja nju „Where are you from?” a ona će mu – „Iz Prijedora, ba!” Slatko smo se nasmejali.

Dominik i ja odlazimo na kupanje, tuševi sa toplom vodom na stadionu nam pomažu da se povratimo u život. Ostali odlaze na nastavak proglašenja pošto Martina očekuje plasman u kategoriji. I mi im se pridružujemo, Martina druga u svojoj kategoriji, srebrna medalja i novčana nagrada. Bravo Martina! Nakon završetka proglašenja najboljih odlazimo do kafića Tvrđava gde je organizovana žurka za učesnike. Unutra mrak i tehno muzika do panja. Pošto mesta nije bilo u disko kafiću, brzo ga i napuštamo uz Dominikovu konstataciju „Ovde je mrak, buka i zagušljivo!”, naravno, nekada smo se otimali da budemo u takvoj atmosferi, a sad se svi složismo u njegovoj konstataciji. U susednom baru, mnogo mirnijem i bez buke Martina nas časti i proslavljamo njen uspeh.

Polazimo kući, neko je gladan pa ide po picu, skupljamo se krećemo po mraku, na semaforu je crveno, Bogdan prilazi mojim kolima i saopštava da smo zaboravili Rapića. Oni ostaju da ga čekaju, a Dominik i ja žurimo kući da odgledamo kraj utakmice Hrvatska-Nigerija.

U muškoj konkurenciji apsolutni pobednik je Gregor Laszlo sa vremenom 31:10 član Run Bekescsaba, HUN sa paceom 3:07/K, ispred Stenlia Kipruto sa vremenom 31:56 član Run Uzice, KEN i paceom 3:12/K.

Pobednici za prvenstvo Srbije su

  1. Nemanja Cerovac 32:23 PS Beograd SRB 3:14/K
  2. Miloš Segedi 32:44 PS Indjija, SRB 3:16/K
  3. Ognjen Stojanović 32:55 PS Novi SadSRB 3:17/K

U kategoriji 60-69 muškarci treće mesto zauzeo je Janos Vero 45:23  Subotica, SRB 4:32/K

U ženskoj konkurenciji apsolutni pobednik je:

  1. Teodora Simović 35:53 PS Novi Pazar, SRB 3:35/K ispred
  2. Lucia Kimani 37:27 Run Prijedor, BIH 3:45/K
  3. Pap Csilla 37:41 Run Bekescsaba, HUN 3:46/K

U kategoriji 45-54 žene drugo mesto zauzela je:

Martina Poljakovic 47:20  Subotica, SRB 4:44/K

Moj rezultat (zvanično):

IVAN SOKOLOVIĆ
10. Trka prijateljstva Kula, 16.06.2018. – 10 km

Overall: 501 out of 700
M 60-69: 14
Time: 1:06:07
Pace: 6:37/k
Speed (KPH): 9.1kph
Team: ARK Tron Palic

 

https://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2018/06/kula3-1024x578.jpghttps://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2018/06/kula3-150x150.jpgJamanta ŠafranjIzveštaji sa trka  Svoje utiske sa trke u Kuli, piše Ivan Sokolović. U subotu 16. juna negde posle 14 časova, naša mala ekipa TRON-a se zaputila kolima na mnogo hvaljenu Trku prijateljstva, od strane našeg klubskog kolege i drugara Bogdana u Kulu. Priznajem, bio sam pomalo skeptičan i podozriv, naročito na zadirkivanja na...