I ovo je bio vikend, sa mnogo trka. Arkt Tron je imao predstavnike na četiri trke. U subotu 30.09.2017. je bio već tradicionalni ultramaraton Samoprevazilaženja u Beogradu, a u Somboru je održana jedna lepa trka više revijalnog tipa Staromodni triatlon. A 1.10. u Somboru je održana 4. Humanitarna trka „Dame trče”, dok je isti dan u Segedinu bila kros trka „IV Mezei Futoverseny”.

Bili su tu još i 43. Palićki susreti  planinara, gde je mnogo rekreativaca uživalo u pešačenju, trčanju i pravom planinarskom pasulju. A Sonja Oros je posetila jednu sigurno prelepu trail trku u Hrvatskoj, Valamar trail, na 24km, i uspešno je završila. Ove godine Ark Tron nije imao predstavnike u Košicama, ali Subotičani Kristifor Bogdanić i Pastor Balint su istrčali maraton, sa odličnim vremenima.

Trka Samoprevazilaženja je održana ukupno 21.put, a treći put na Kalemegdanu, u lepom okruženju Donjeg grada, ovaj put na kraćoj sertifikovanoj stazi od tačno 1km. Mislim da je staza bolja, jer je lakše trkačima da broje kilometražu, a i da taktiziraju, jer i pejs, odnosno tempo se uvek po kilometru računa. Discipline su bile kao i uvek trčanje na  6, 12 i 24 sata. Trke na 6 i 24 sata startovale su u podne, a utisak trkača je bio da nas ima manje nego prethodnih godina, razlog je možda i pomeranje trke, koja je prvobitno zakazana 2 nedelje ranije, no u 21h je startovala trka na 12 sati koja je poslednjih godina sve brojnija.

Iz Ark Trona nastupili su Jamanta Šafranj i Đerđ Teleki, a Biljana Isić je došla kao podrška i pomoć na stazi. Vreme je bilo sunčano sa vetrom, individualno meni ova trka nije baš pala kao prethodne ultre, odnosno nekako nisam uspevala od starta da držim tempo koji želim. Ipak, na kraju nalazim motiva i ubrzavam poslednjih 40-tak minuta. Tako da mislim da sam ipak opet pronašla bit i srž ove vrste trke, samoprevazići sebe, poteškoće, i onaj momenat kad nam je teško, kada bi stali, kada znamo da će rezultat biti malo lošiji nego željeni.

Na kraju ubrzavanje, borba sa satom, jer znam da će biti tesno izvući još jedan kilometar, a da se maksimalno iskoristi predviđeno trajanje trke, da ne ostane višak 3-4min za koje više ne mogu ući u poslednji krug. To mi daje motiv, adrenalin i na kraju završavam sa 59 kilometara za 5:59:17, sretna kao i posle prethodnih ultri, znajući da nisam popustila i da sam dala svoj maksimum u tom danu i tom trenutku. Usput je bilo i malo borbe za plasman i 1.mesto, jer je, na kraju drugoplasirana Daliborka krenula vrlo brz tempo, i prvih 4 sata imala prednost 3km, a u poslednja dva sata, ja sam izjednačila kilometražu i do kraju je povećala za 4km.

Đerđ Teleki je na ovu trku došao nedelju dana posle jakog triatlona, na polu distanci u Beogradu, tako da je ovaj ultramaraton više doživeo kao dobru dužinu i pripremu za maraton u Budimpešti. Držao je konstantan tempo i za 4 sata napravio 43km, na to je dodao još jedan km da zaokruži učinak na 44km, i onda se povukao sa staze.

      

Sa Palića su još nastupili Dejan Ubornji i Zorica Vukov, koja je i osvojila drugo mesto u kategoriji žena preko 50 godina sa 48km.

Isti dan održan je Staromodni triatlon. Ideja organizatora je bila sledeća:

“Prošlo je 1/4 veka od održavanja prvog triatlona u Somboru i nema lepšeg načina za obeležavanja jubileja od organizovanja ‘trke’ na istom mestu, na sličnim distancama i sa ISTOM ili SLIČNOM opremom. ‘Trka’ je pod navodnicima, jer je plan da sve bude u nekoj formi treninga. Znači pliva se u kanalu 300-350 metara na tromeđi, bicikl se vozi 10-ak kilometara i trči se oko 2,5 km. NEMA trkanja nego je cilj završiti sa osmehom na licu. Sve je organizovano tako da SVAKO ko je ikada razmišljao ili pomišljao da odradi ove tri discipline jednu za drugom, dođe i uradi to baš na mestu gde su se , pre 25 godina, isto tako ljudi željni druženja i sporta skupili i počeli da ispisuju istoriju triatlona u ovim krajevima.”

Na kraju zbog hladne vode, moguće je bilo odraditi i druge dve discipline, bez plivanja. Iz Ark Trona imali smo predstavnicu Jelenu Ademi, koja je puna pozitivnih utisaka izjavila: Sjajna organizacija, sjajni startni paketi, okrepa, diplome, nagrade… Da ne priam o lepinjama s mascu, crvenom paprikom, so (vegeta).”

1.10.2017. u Somboru je održana trka Dame trče, a Renata Vugdelija je napisala svoje utiske:

U Somboru kod naših dragih prijatelja trkača održana je trka “Dame trče” i ” Trka za srećnije detinjstvo”. Trka je humanitarnog karaktera jer su  se prikupljena sredstva išla  za opremu prostorija Dnevnog centra za pacijente lečene od raka i šećerne bolesti.

I tako se dame uputile u Sombor 🙂 Jamanta Šafranj, Vesna Kočić Vugdelija, Ivana Vojnović i ja :), šta reći sjajna ekipa :). Stigle smo do Sombora, gde smo se prijatno osećale uz prijateljski doček  i prijatnu atmosferu. Tu su bili i mališani koji su nestrpljivo čekali svoj strart :).

Start i cilj trke je bio ispred Gradskog kupališta “Štrand” na velikom Bačkom kanalu a dužina trase je bila 5km. Početak trke su nam ulepšala dečica, koja su ozbiljno shvatila svoju trku. Tada su na red došle i “Dame” uz dobru muziku i dobru publiku lako je bilo krenuti…. a posle… e… posle je svaka trčala kako je mogla, sve u svemu trku smo završile :).

    

Zahvalna sam Jamatni koja me je pozvala na ovu divnu trku, a ujedno joj se divim, jer je dan pre istrčala Ultramaraton samoprevazilaženja na 6 sati gde je osvojila prvo mesto. Kad porastem biću Jamanta 🙂

Naravno na posletku trke se išlo u caffe de sol na druženje, ipak su dame dame 🙂 posle trke piju sve živo 🙂 …šalim se 🙂 … samo pivo. Na posletku su nam se pridružile naše drage drugarice Jelena Ademi i Gorana Koporan te su nas lepo upoznale sa somborskim ćevabdžinicama i kafanicama :).

Sa trke u Segedinu, svoje viđenje je izneo Sebastian Ludaić:

Jedna trka u Segedinu koja je sasvim slučajno upala u trkački kalendar. U okviru priprema za Apatinski polumaraton (15.oktobra) ovog vikenda imao sam plan da trčim dužinu 15-18km. U ponudi ove sportske manifestacije bile su trke na 12 i 18km. Na dan trke kotizacije su bile prilično paprene (kod nas bi hejteri rastavili trku na proste činioce za 5 minuta, 12km-2000din, 18km-2400din) a za taj novac se dobijao čipovani startni broj i okrepa na stazi i posle trke. Odustajanjem jedne trkačice nešto povoljnije sam došao do startnog broja ali nisam imao izbor trke već sam morao trčati 12km.  Na licu mesta pre trke slučajan susret sa novim članovima TRON-a braćom Atila Molnar Gabor  i Zoltan Molnar Gabor koji su pak odabrali još kraće deonice od 3 i 6km.

     

Trka se u bukvalnom prevodu znači “poljska trka ili trka na poljani”, a ustvari je vrlo slična trci u Bečeju, znači nasip pored Tise. Jedina je razlika što po nasipu uošte nismo trčali, već pored nasipa, celom dužinom po travi, kolotrazima od traktora, Krug je 6km, znači dva kruga za mene, sa nekih uvodnih 200-300 m, što je na kraju izašlo oko 12,2km i vreme od 1:10:49. Krenuo lagano, rezervisano, prvih 2-3km, pa postepeno pojačavao, da bi na kraju zadnji km išao maksimalno. Propade trening dužine ispade vrlo jaka kros trka na 12km.

Atila je učetvovao na 3km, i istrčao 13:03, a Zoltan 6km za 30:17.

Fotografije: Biljana Isić, Sebastian Ludaić, Somaraton.org i privatne arhive.

 

https://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/10/P9300004-1024x768.jpghttps://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/10/P9300004-150x150.jpgJamanta ŠafranjIzveštaji sa trka  I ovo je bio vikend, sa mnogo trka. Arkt Tron je imao predstavnike na četiri trke. U subotu 30.09.2017. je bio već tradicionalni ultramaraton Samoprevazilaženja u Beogradu, a u Somboru je održana jedna lepa trka više revijalnog tipa Staromodni triatlon. A 1.10. u Somboru je održana 4. Humanitarna trka...