7. Karnevalski polumaraton u Kapošvaru, ili u originalnom prevodu 7. Polumaraton na Kapošvarskim brdima ostaće upamćen i dugo prepričavan u subotičkim trkačkim krugovima. “Kad čeljad nisu besna, kuća nije tesna” dokazala je ekipa koja je napunila mini bus. TRON, Starter, Horizont, planinari Spartaka i Slaviša Radović, gost iz Beograda, čini su šareni sastav ekspedicije zvane Kapošvar 2017!!!
Dvodnevna ekskurzija, već po tradiciji prvog vikenda februara meseca, krenula je put Kapošvara u subotu ujutro. Nepotrebno polusatno zadržavanje na mađarskoj granici, na trenutak je stvorio pogrešan utisak da ćemo kasniti negde gde zakasniti ne možemo, jer je trka tek u nedelju. Da će ovo biti jedna od najveselijih putovanja, dalo se zaključiti već posle prve kraće pauze u Baji jer su se dva virtuoza, Vugi i Boris, mašili za gitaru brže nego što se Miloš Obilić mašio za mač davne 1389. godine. I pesma je krenula…

Put do Kapošvara prošao je za tren, toliko brzo smo stigli, da je to iznenadilo i organizatore, koji nisu dostavili naš spisak Klebersberg kolegiumu, učeničkom domu gde smo trebali da se smestimo. Otklonjen je i taj problem brzo i mogli smo da se razmestimo u 7 soba, pazeći na to da oni koji jače hrču spavaju zajedno. Popodnevni odmor i dremka trajali su do 17h. Oblačenje i grupni polazak u grad na laganu šetnju glavnim ulicama Kapošvara gde se na svakom koraku osetila karnevalska atmosfera.
Naš domaćin, gospodin Peter Atila, omogućio nam je da sve startne pakete preuzmemo u najkraćem vremenu i večenja žurka je mogla da počne. Neki su posetili pozorište i pogledali komediju “Figarova ženidba”, neki su se priključili žurci koja nosi nasiv “Krampampilu party”, ali su svi ispoštovali sportski način života i do jedan sat
iza ponoći se vratili u Klebersberg kolegium, na povečerje i odmor pred sutrašnju izuzetno zahtevnu trku “5 brda Kapošvara” (inače ih ima sedam).
Svanuo je i taj dan, Hamlet sve prisutniji, biti il ne biti!?

Kafa, doručak, pogled kroz prozor. Najavljeno +12 sunčano vreme. Nakon najhladnije zime “u novijoj istoriji Srbije”, ovo iznenadno proleće može delovati kao šok za organizam. Jedan ili dva sloja, kratki ili dugi rukavi, šorc ili helanke? Vrlo brzo ćemo saznati šta je i kako trebalo raditi. Odlazimo do “Virag” kupališta gde je svim učesnicima trke obezbeđeno presvlačenje i kupanje nakon trke. Poslednje pripreme, nekoliko sjanih fotografija po prekrasnom sunčanom danu i pola sata pre trke krećemo ka startu koji je udaljen oko 1km. Taman da se zagrejemo. Ili pregrejemo!?

U centru grada, na glavnom trgu, startna kapija dočekuje trkače. Koristimo priliku za grupno slikanje dok smo još svi na gomili. U blizini primećujemo Kovács Istvána – KOKO poznatog mađarskog boksera, olimpijskog šampiona iz Atlante 1996, kao i svetskog prvaka iz Budimpešte 1997. I Koko se priključuje našem grupnom slikanju.
Bliži se 11h, sve je spremno, fešta može da počne. U sekundu tačno startuje trka i reka ljudi kreće ulicama Kapošvara. U prvih 3 km dva uspona, jedan nadvožnjak i jadna blago uzbrdo ulica, ali ni jedan od ovih uspona ne spada u onih “5” o kojom smo toliko pričali. Na 3. kilometru počinje uspon na prvo brdo. Jači i spremniji trkači malo usporavaju ali i dalje trče, a sporiji i manje spremni odmah u podnožju prelaze u hodanje. Ovde već postaje jasno da idealno odevanje bio šorc i kratka majica. Sve preko toga u nastavku trke dovešće do preteranog pregrevanja i znojenja i gubitka snage, dehiracije. Oni iskusniji su pribegli slojevitom oblačenju i u toku uspona na ovo prvo brdo već skidaju višak odeće. Sunce ima sve jaču snagu, neki blagi povetarac povremeno pirka, ali je za ovo doba godine definitivno pretoplo.
Nakon prvog uspona, ubrzo sledi i drugi, a na 10. kilometru trkači počinju sa trećim usponom. Upravo tu na 10. kilometru nalazi se kotrolni čip tepih koji beleži prolazno vreme (iako u rezultatima stoji da je to vreme na 10.km, istini za volju da kažemo da je tačna dužina staze gde je bilo mereno vreme 9,8km). Po ovim prolaznim vremenima se može videti ko je koliko brzo ili sporo trčao u prvom delu staze i kome će to doći na naplatu kasnije tokom trke.
Brda su raspoređena tako da se nalaze između 3-15,5 km, a najstrmiji uspon i najveća visinska razlika je na poslednjem petom brdu. Čak i oni najbrži trkači na ovom brdu obično hodaju. Posle tog poslednjeg uspona ide jedan spust na uskim stepenicama i blatnjavom delu puta na dužini od 300-400 metara, a od 17. kilometra više nema uspona. Osim jednog pešačkog prelaza preko željezničke pruge i stanice što bi mi u Subotici okarasterisali kao vrlo ozbiljan uspon, ali se u Kapošvaru to ne računa tako. Isto se ne računa za uspon poslednjih 200-300 metara iako je uzbrdica nekih 1-2%.
Postignut rezultat na stazi Kapošvarskog polumaratona sigurno neće biti u rezultatu ličnog rekorda jednog trkača, i obično je 5-10 minuta sporije od rezultata pojedinca na ravnoj stazi.
Celom dužinom staze bile su pravilno raspoređene okrepe, prilično raznovrsne, a poslužioci u raznom kostimima, čak je bilo i popova i časnih sestara.
Svih 16 trkača našeg veselog društva ima svoju priču sa staze, svako je drugačije preživeo trku i to će se prepričati u narednom periodu. Ali su u cilju svi bili sretni, veseli i zadovoljni, bogatiji za još jedno novo trkačko iskustvo. Ivan Pivarčik će ovu trku pamtiti kao svoj PRVI polumaraton, Damir Stojanov kao najbrži trkač iz Srbije, a Đerđ Teleki kao jedini naš član koji je imao plasman, 2.mesto u svojoj veterasnkoj kategoriji.

Evo i svih rezultata TRON-ove ekspedicije:

Damir Stojke Stojanov 1:32:57,

György Teleki 1:34:10,

Ivan Pivarčik 1:41:58,

Zoltán Kőszegi 1:43:05,

Jamanta Šafranj 1:50:50,

Nenad Grković 1:52:29,

Ćirić Dragan 1:52:30,

Malagurski Aleksandar 1:53:06,

Calbert Anita 1:53:06,

Slaviša Radović 1:54:55

Martina Poljaković 1:55:26,

Trbojević Bogdan 2:02:47,

Dragan Vugdelija 2:09:36,

Sebastian Ludaić 2:13:14,

Boris Saulić 2:49:17,

Aleksandar Vugdelija 2:49:18

Marija Kopunovic takodje 2:49:18
Nakon istrčanog polumaratona, svi smo imali još jedan mali zadatak, još 1km kaskanja da bi se vratili do “Virag” kupališta na presvlačenje, opuštanje u bazenima i proglašenje pobednika. I naravno puno, puno kvalitetne okrepe, hrane i pića, da bi nadoknadili izbuljenu snagu i energiju.

Kapošvar priča 2017. je završena, ali će se dugo prepričavati. Zaista je bila privilegija biti deo ove ekipe, HVALA SVIMA!!!

Kompletne rezultate možete pogledati na sajtu Evočipa pod nazivom 7.Kapošvar polumaraton.

Galerija slika: https://www.dropbox.com/sh/uwgp3ez7e9knedh/AAApCQI6o_vBUFGGQHHMPSd6a?dl=0

 

https://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/02/Kaposvar-201763.jpghttps://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/02/Kaposvar-201763-150x150.jpgSebastian LudaićIzveštaji sa trka7. Karnevalski polumaraton u Kapošvaru, ili u originalnom prevodu 7. Polumaraton na Kapošvarskim brdima ostaće upamćen i dugo prepričavan u subotičkim trkačkim krugovima. 'Kad čeljad nisu besna, kuća nije tesna' dokazala je ekipa koja je napunila mini bus. TRON, Starter, Horizont, planinari Spartaka i Slaviša Radović, gost iz Beograda,...