Nije bogat onaj koji puno ima, već onaj koji malo želi…

Farbanje staze na kojoj se svakog četvrtka održava trening-trka ARK TRON-a, oduševila je sve članove kluba. Verujemo da će mnogi subotički rekreativni trkači imati koristi od našeg rada i truda, jer će ubuduće imati stazu od 6 kilometara sa označenim kilometrima.

Našu akciju Trening-trka ARK TRON-a, koja ima za cilj promociju i omasovljavanje rekreativnog trčanja u Subotici i okolini, pokrenuli smo 14. jula 2011. godine kada je održana Prva trening-trka. Od tog vremena, tokom 43 nedelja, odnosno svakog četvrtka, našu sportsku manifestaciju posetilo je preko 600 učesnika. Istini za volju treba reći da je to pretežno 15-20 istih trkača, ali smo zabaležili i preko 15 novih poseta, odnosno učešće nekih subotičkih rekreativaca koji tek sada pokušavaju da rekreativno trčanje uvrste u svoje svakodnevne aktivnosti. Sa obzirom na činjenicu da je svakodnevna fizička aktivnost vrlo značajna za zdravlje svakog čoveka, vrlo smo ponosni na postignute rezultate koji su plod našeg rada, truda i aktivnosti. Tokom 40 i više nedelja stazu trening-trke označavali smo neposredno pred sam start, kredom, ali su oznake na asfaltu, sasvim razumljivo, vrlo brzo bledele i nestajale. Uz malo volje, želje i truda, napravili smo šablone, preko kojih smo belom farbom ofarbali nove oznake, vrlo jasno vidljive. Ono što je još važnije da su nove oznake trajnog karaktera, otporne na kišu i vremenske uticaje i da će biti vidljive tokom cele godine u svako doba dana i noći. Verujemo da će mnogi rekreativci da koriste „našu“ stazu od 6 kilometara i sami, koja zbog jednostavnosti i pravog položaja može biti i kraća, odnosno može biti staza od 2, 4 ili 6 kilometara. Ali zbog činjenice da je trčanje u društvu uvek lepše i zabavnije, pozivamo sve zainteresovane da, pored samostalnih treninga, dođu i četvrtkom na trening-trku i da nam se priključe.

Start staze trening-trke ARK TRON-a je na biciklističkoj stazi u pravcu Palića kod megamarketa Roda. Pošto je staza prvenstveno namenjena za bicikliste, celom dužinom je potreban oprez i pažnja. Uvek je potrebno trčati uz desnu ivicu u pravcu kretanja na biciklističkoj stazi, po mogućnosti jedan iza drugog, u slučaju više trkača. Dešava se da su biciklisti čak i sporiji nego trkači, tako da u tim situacijama ne trebate oklevati, već nastaviti svojim tempom i zaobići biciklistu.

Oznaka za PRVI kilometara (i u povratku za PETI km) nalazi se tačno ispred ulaza u nekadašnju drugu kasarnu. Već tu možete baciti pogled na svoju štopericu i uveriti se da je tempo kojim trčite upravo taj koji ste želeli, ili ga možete korigovati ako ste krenuli suviše brzo ili suviše sporo.

Već iz daljine možete primetiti približavanje Radanovcu, a tačno ispred autobuske stanice ovog prigradskog naselja nalazi se oznaka DRUGOG kilometra (i ČETVRTOG kilometra u povratku). Na autobuskoj stanici, vrlo često, posmatraće vas ljudi koji čekaju gradski autobus. Posmatrali su i nas kada smo farbali stazu i znatiželjno se raspitivila šta će tu da se održava.

 

Odmah posle drugog kilometra nailazite na veliku raskrsnicu na Radanovcu. Po pravilu vozači koji izlaze sa Radanovca i uključuju se na glavni put, morali bi da propuste i bicikliste i pešake, pa samim tim i trkače, jer postoji pešački prelaz. Svedoci smo da to često nije baš tako, pa je potrebna veća pažnja i opreznost jer se u suretu sa bahatim i nerazumnim likovima vrlo lako može desiti nesreća, nakon koje će vam vrlo mala satisfakcija biti činjenica što ste upravo vi bili upravu. Gotovo identičnu situaciju imamo i na raskrsnici Dubrovačke ulice i glavnog puta. I tu se često dešava da vozači bicikliste, pešake i trkače smatraju osobama 3,4 i 5 reda, potpuno nebitnim u saobraćaju. Posle 100-njak metara još jedna „opasna“ raskrnica, izlaz sa benzinske pumpe. Kako su samo ponosni, samouvereni i samoživi poneki vozači koji su upravo do vrha napunili rezervar svog četvorotočkaša. Na izlasku iz benzinske pumpe potpuno previđaju pešački prelaz, pogled skreću ulevu, u pravcu Palića, da se uvere da ne nailazi ni jedno vozilo i da u punoj brzini mogu da izlete na glavni put, a samim tim i prelete preko pešačkog prelaza. Desna strana ih apsolutno ne zanima. Ulaz u benzinsku pumpu je već mnogo manje opasan jer je izuzetno pregledan. Još samo malo, prolazite pored jedne drvare-stovarišta i pribižavate se Auto-Hermesu ispred koga se nalazi okretnica staze trening-trke.

U trenutku okretanja za 180 stepeni od starta ste udaljeni tačno TRI kilometara. Potpuno istim putem se vraćate nazad i nailazite na oznake ČETVRTOG i PETOG kilometra. Nakon 5-og kilometra nemate više razloga da taktizirate i čuvate snagu, možete maksimalno da se skoncentrišete i date sve od sebe u zadnjem kilometru. Na istom mestu gde ste startovali, proćićete kroz CILJ.

Čestitamo Vam, upravo ste istrčali trening-trku ARK TRON-a u dužini od 6 kilometara!!!

AdministratorTron Trening TrkeNije bogat onaj koji puno ima, već onaj koji malo želi... Farbanje staze na kojoj se svakog četvrtka održava trening-trka ARK TRON-a, oduševila je sve članove kluba. Verujemo da će mnogi subotički rekreativni trkači imati koristi od našeg rada i truda, jer će ubuduće imati stazu od 6 kilometara sa...