Protekla dva vikenda trkači TRON-a učestvovali su na nekoliko trka u zemlji i okruženju. Mađarska je česta destinacija koju posećujemo iz razno-raznih razloga, a najčešći razlog je TRČANJE!!!

Varpalota, Mađarska, polumaraton

U Mađarskoj je sportska kultura na dosta višem nivou nego kod nas, pa je i broj trka koje se organizuju u toku godine znatno veći nego u Srbiji. Veći je i broj rekreativnih trkača, pa su i trke pretežno dobro posećene. Naš član Đerđ Teleki jednu svoju posetu Mađarskoj, mestu Varpaloti iskoristio je da učestvuje na polumaratonu koji je bio na programu baš tog vikenda. Đerđ Teleki je ukratko ovako opisao svoje učešće:

    – Sticajem okolnosti obreo sam se 8 oktobra u Varpaloti u Mađarskoj gde sam učestvovao na 18.Varpalota polumaratonu. Vreme je bilo izuzetno hladno, vetrovito i povremeno sa sitnom kišom, ali meni, čudaku baš to odgovara. Na polumaratonu je učestvovalo oko 90 takmičara  a na pratećim trkama na 10 i 4km još nekoliko stotina. Čak je bio ceo autobus italijanskih trkača koji su pravili posebnu atmosferu na trci i posle trke na zajedničkom ručku. Staza polumaratona je bila od Varpalote do sela Osi većim delom ravna između nekoliko jezera gde je i po ovakvom vremenu bilo na milion pecaroša. Dve tri uzbrdice su ipak otežavale posao trkačima naročito uspon na zadnjem kilometru do cilja gde sam uprkos zatvorenom saobraćaju za motorna vozila uleteo u svadbenu povorku sa fijakerima i konjanicima u narodnoj nošnji. Posle slaloma među prelepim konjima, koji se nisu posebno uzbuđivali zbog prolaza trkača, stigao sam u cilj sa vremenom 1:33:52 . Bio sam jako zadovoljan pošto mi je to novi lični rekord. U kategorij veterana 46 do 55 godina zauzeo sam 5.mesto (nezvanično pošto rezultati još nisu obljavljeni). Trka je bila jako lepo organizovana, merenje vremena je bili sa čipom, na stazi je svaki kilometar bio vidno obeležen. Ukusan ručak, majica par sitnih poklona i domaće crno vino u boci od dve litre (već popijeno ocena čista petica) samo su upotpunili trud organizatora da se svi osećamo ugodno. Na ovom izletu društvo mi je pravila supruga Eva. Posle trke posetili smo impozantnu tvrđavu po kojem je grad dobio ime. Sve u svemu jedan lep dan koji je počeo u zoru u 4 sata(do Varpalote ima 200km od Subotice) i završio se kasno uveče.

Csongrad-Bokros, Mađarska, 13km

 

Mala, simpatična trkica Csongrad-Bokros prvi put je organizovana 15.oktobra 2011. Među 50-tak učesnika, naš klub, grad i zemlju predstavljali su Malagurski Adrian, Sirak Tihomer, Ludaić Sebastian i Tutorić Stevan. Staza je bila ravna, dugačka 13 kilometara i 280 metara, vrlo tačno izmerena. Temperatura na startu oko 6-7  stepeni celzijusa, ali je zbog vetra osećaj hladnoće bio vrlo izražen. Ono što je upadalo u oči je ogroman trud i entuzijazam gospodina Wiszi Bele, jer se činilo da je kompletnu organizaciju trke sam sproveo i vodio. Bili je nekoliko sitnih propusta, koje nećemo ovoga puta spominjati jer je bilo evidentno da je gospodin Wiszi u trku uložio svu svoju energiju, znanje i trud. Pošto rezultati još nisu objavljeni, a u cilju nije bilo klasičnog proglašenja pobednika, navodimo samo postignuta vremena naših trkača:

1.Malagurski Adrian 0:58:16

2.Sirak Tihomer 1:00:26

3.Ludaić Sebastian 1:09:33

4.Tutorić Stevan 1:15.00

Nakon trke temperature je već bila prijatnija, i bilo je vrlo prijatno sesti na ograde i  klupe u parku u Bokrošu obasjane toplim zracima jesenjeg sunca i počastiti se sendvičima, Forneti pogačicama i toplim čajem. Nakon toga svim učesnicima podeljene su učesničke medalje, pa smo stekli utisak da je pravi moto za ovu trku bio: “važno je učestvovati”. Organizator je najavio da će trka biti održana I sledeće godine sa jednom izmenom, da će se trčati polumaraton i da će jedna trećina staze biti po peščanim putevima. Nakon istrčanih 13 kilometara,  četiri trkača TRON-a u povratku svratili su do omiljenog klupališta-banje mnogih subotičana, Morahalom.

Cerski polumaraton

U subotu, 15. oktobra, održan je 15.Cerski polumaraton. Start i cilj je bio u selu Tekeriš, kod spomenika poginulim u čuvenoj Cerskoj bici u 1. Svetskom ratu. Dobro organizovana trka za mali broj trkača – da nije došao autobus trkača iz Beograda i da Goran Čegar nije doveo pitomce Vojne akademije koji su većinom trčali trku na 10 km, organizatori Cerskog polumaratona bi se našli u ozbiljnom problemu! Svega 49 trkača je istrčalo tešku, brdovitu polumaratonsku stazu, a naš klub su predstavljala dva Dragana Ćirića i u kategoriji M60+ osvojili prva dva mesta, a evo i pretka trojice pobednika kategorije M60

1.Ćirić Dragan(NS) 1:33:30

2.Ćirić Dragan(SU) 1:44:30

3.Štula Božo 1:50:22

AdministratorIzveštaji sa trkaProtekla dva vikenda trkači TRON-a učestvovali su na nekoliko trka u zemlji i okruženju. Mađarska je česta destinacija koju posećujemo iz razno-raznih razloga, a najčešći razlog je TRČANJE!!! Varpalota, Mađarska, polumaraton U Mađarskoj je sportska kultura na dosta višem nivou nego kod nas, pa je i broj trka koje se organizuju...