Na 26.SPAR Budimpeštanskom maratonu koji je održan 02. oktobra 2011. godine nastupila su dva trkača ARK TRON-a: Ćirić Dragan(NS) i Šarčević Dragan.

Vreme nije išlo na ruku maratoncima, pomalo neočekivanih 27-28 stepeni nisu obećavali dobre rezultate u cilju. Iskusni trkači znaju da se po takvom vremenu ne mogu juriti lični rekordi, već je cilj završiti trku bez da se se organizam iscrpi do krajnjih granica. Šarčević Dragan je imao dodatnih problema zbog stomačnog virusa tri dana pred sam maraton.


Kada uzmem u obzir sve činjenice i probleme koje sam imao pred maraton i na samoj trci, mogu reći da sam zadovoljan postignutim rezultatom 3:50:31. Planirao sam istrčati bolji rezultat, ali se jednostavno nisu poklopile kockice za 26.SPAR Budimpeštanski maraton. Vođen izrekom: Ono što te ne slomi, ojača te, nastaviću sa treninzima i pokušati postići bolji rezultat već naredne nedelje u Novom Sadu – rekao je Šarčević nakon istrčanog maratona u Budimpešti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I drugi trkač TRON-a Ćirić Dragan trčao je nešto slabije od svojih stvarnih mogućnosti. Ipak i sa rezultatom 3:27:46 uspeo je da osvoji 2.mesto u kategoriji M60 i ujedno bude najbrži maratonac iz Srbije. Evo i malo opširnijeg izveštaja Dragana Ćirića :


U nedelju 2. oktobra, održan je 26. SPAR Budimpešta maraton, moj 14. maraton po redu i moj najmasovniji maraton do sada – po rečima organizatora, 3650 maratonaca, od čega 1500 maratonaca iz inostranstva, iz čak 53 različite zemlje, a sa ostalim pratećim trkama preko 13000 trkača na ulicama Budimpešte!!

Prvi put sa doživeo da na startu maratona, posle pucnja stratnog pištolja, gotovo tri minuta ne mogu da dođem do starne linije. Na ovako masovnim maratonima ovo je rešeno tako što se trči sa elektronskim čipom, a za konačni plasman je odlučujuće tzv. neto vreme, odnosno vreme koje ste proveli na stazi između startne i ciljne linije. Bez obzira na merenje neto-vremena, ne preporučujem da startujete među poslednjima, jer ćete onda u prvom delu staze izgubiti mnogo vremena obilazeći stotine, pa čak i hiljade maratonaca koji su sporijih od vas.

Maraton je organizovan bez greške – paket pre starta, paket koji dobijate na cilju, raspored okrepnih stanica sa vodom, izotonicima, dekstrozom, voćem, muzičari pored staze na svakih 4-5 km, koji su svirali rok, klasiku, etno, bubnjari, naravno i masa ljudi pored staze uz bučno navijanje . . . sve je bilo u funkciji maratonaca na stazi i značajno doprinelo da većina maratonaca prođe kroz cilj. Osim ovoga, staza maratona je prolazila najlepšim delovima Pešte i Budima, pored čuvene zgrade mađarsko parlamenta i drugih prelepih zgrada i crkava, levom i desnom stranom Dunava, naspram Margetsiget ostrva, preko dva dunavska mosta (ovo je razlog za podnaslov), što je u glavi stvaralo utisak da vreme brže prolazi.

Jedino je vreme bilo protiv maratonaca i jedini razlog da neki nisu stigli do cilja, ili su do cilja došli kolima hitne pomoći. Tog dana je u Budimpešti zvanično izmereno 25 stepeni, ali ako znate da se temperatura meri u hladu, na 1,5 m iznad zemlje (ne iznad asfalta!) onda vam je jasno da je na suncu, na budimpeštanskom asfaltu bilo preko 30 stepeni.

U masi 13000 trkača uspeo sam, pre starta da se vidim sa klupskim kolegom, imenjakom Šarčević Draganom, ali smo se ubrzo, posle starta, razišli. Kasnije sam, u koloni trkača vedeo Arpada Šarkezija iz Sombora, čuo glas Drage Boroje i posle prolaska kroz cilj video sa Zarijom Milanovićem iz Beograda. Kasnije sam na, na Internetu, video da je 10 maratonaca iz Srbije uspešno pretrčalo maraton u Budimpešti.

Što zbog vrućine, što zbog pokušaja da ekonomišem sa snagom i što racionalnije trčim, čuvajući malo snage i za maraton u Novom Sadu koji ću trčati sledeće nedelje, moje sasvim prosečno vreme (3:27:46) ipak  je bilo dovoljno za 287. mestu u generalnom plasmanu i 2. mesto u kategoriji M-60 (ili S-5 kako su kategoriju nazvali Mađari) u kojoj nas bilo čak 68!

Preuzmite datoteku:

Rezultati takmičara iz Srbije

Rezultati u kategoriji M60

AdministratorIzveštaji sa trkaNa 26.SPAR Budimpeštanskom maratonu koji je održan 02. oktobra 2011. godine nastupila su dva trkača ARK TRON-a: Ćirić Dragan(NS) i Šarčević Dragan. Vreme nije išlo na ruku maratoncima, pomalo neočekivanih 27-28 stepeni nisu obećavali dobre rezultate u cilju. Iskusni trkači znaju da se po takvom vremenu ne mogu juriti lični...