Na 2.Ultramaratonu Maraton Maratona, koju organizuje ARK Eko Maraton, u ultramaratonskoj trci na 6 sati pobedio je Ćirić Dragan(NS) sa pretrčanih 66km

Pored Ćire na 12-to časovnom ultramaratonu startovao je , po prvi put u svojoj trkačkoj karijeri, Teleki Đerđ.

Ćirić Dragan(NS) sa pretrčanih 66 kilometara za 05:54:15. Drugoplasirani je bio Lončar Dalibor sa pretrčanih 64 kilometara za 05:49:40, dok je treće mesto zauzeo Milanović Zarija sa pretrčanih 54 kilometara za 05:53:26. Po rezultatima prve dvojice možemo zaključiti da se vodila prava borba na stazi svih 6 sati za pobednika 6.časovnog ultramaratona. Ćirina zlatna medalja još više dobija na značaju kada uzmemo u obzir njegove godine. Naime Ćira je rođen 1951, dok je drugoplasirani Lončar Dalibor rođen 1974. Samim tim pored apsolutne pobede 6.časovnog Ultramaratona, Ćira je pobedio i u kategoriji veterana preko 50 godina. Evo i ukratko njegovog viđenja same trke:

Za razliku od prošle godine, kada je na startu Maratona padao sneg, ove godine je temperatura, u najtoplijem delu dana dostigla čak 18 stepeni. Meni ova temperatura nije previše prijala, jer sam samo nedelju dana ranije, na Paliću trčao polumaraton na +1 stepen, a tih dana trenirao i na temperaturama ispod nule, pa me je na stazi, uz pređene kilometre, dodatno iscrpljivalo ovo prolećno sunce. Osim toga, po lepom vremenu desetine hiljada Beograđana je šetalo oko Savskog jezera, pa su maratonci trčali ”slalom” između šetača, kučića, devojaka na rolerima, biciklista . . . ali moram da pohvalim sudije koje su u ovoj gužvi uspele da registruju svaki prolazak svakog maratonca i svima tačno izmere vreme.

Organizatorima sve čestitke na dobro organizovanoj trci i zahvalnosti za veliki trud koji su u sve to uložili. Bili su veliki šatori za presvlačenje i odmor, WC-kabina pored stze, obezbeđene su majice, pehari, medalje, okrepna stanica je bila izvanredno snabdevena osveženjem, vodom, voćem i hranom koju je kao i prošle godine spremao makrobiotski restoran ”Lila”.

Ipak, trka još uvek boluje od nekih ”dečijih bolesti” – prošle godine start trke je kasnio 45 minuta, a ove godine ceo sat!! Verujem da ovome, u dobroj meri, doprinosi naš srpski mentalitet – primetio sam da su se takmičari prijavljivalo i plaćalo startninu uoči samog starta, iako je u raspisu za trku pisalo da je poslednji dan za prijavu i uplatu četvrak, 10. mart. Rekao bih da organizator mora, pre svega, da poštuje samog sebe, svoju manifestaciju i program koji je pripremio, jer nepoštujući svoj program, organizator nepoštuje sve one maratonce koji su zbog udaljenosti morali uoči da trke prespavaju u Beogradu, ili recimo mene koji sam u Novom Sadu ustao u 3:30, da bih stigao na vreme na start zakazan u 8 časova.

Osim toga, organizator je, mimo svih uobičajenih pravila organizovanja trka, jednom maratoncu koji je kasnio sat i po u odnosu na start (koji je već kasnio sat vremena) dozvolio da trči trku na ”svojih” šest sati!!! Zbog njega su svi maratonci koji su završili trku na šest sati morali sat i po duže da čekaju proglašenje pobednika. Da pojasnim – takmičar može da zakasni na start, ali i njegovo vreme teče od starta kao i svima koji su startovali na vreme. Takođe, za njega važi vremenski limit pa je, u konkretnom slučaju, za njega, kao i za ostale takmičare, trka završena posle 6 sati trčanja. Sećam se slučaja od pre dve-tri godine, na polumaratonu u Novom Sadu – apslutni favoriti bili su trojica Afrikanaca (mislim da su bili iz Etiopije) ali ni jedan od njih nije pobedio – zaboravio su da se noć uoči trke, krajem marta, prelazi sa zimskog na letnje računanje vremena, i pola sata zakasnili na start. Sva trojica su trčali, ali vodeće nisu uspeli da stignu – pola sata na polumaratonu je ipak prevelika ”fora”, čak i za Etiopljane!

Kritike treba prihvatiti kao dobronamerne, jer se treba boriti protiv našeg ”tipičnog” mentaliteta i loših navika naših maratonaca, ali ne tako što se ”kažnjavaju” oni koji poštuju pravila!

Atletsko-rekreativni klub ”Tron” Palić odlazi sa Ade Ciganlije dvostruko zadovoljan. Klub je na 2. Maratonu maratona učestvova sa dvojicom članova (Đerđ Teleki i Dragan Ćirić iz Novog Sada), ja sam pobedio u trci na 6 sati, a ARK ”Tron” Palić je od organizatora ARK EKO MARATON iz Beograda dobio Plaketu za izuzetan doprinos razvoju atletsko-rekreativnog sporta u Srbiji.

Dragan Ćirić

 

Drugi na član, učesnik 2.Ultramaratona MARATON MARATONA, ali u 12.časovnoj trci je bio Đerđ Teleki. Đerđ je počeo sa trčanjem 2009. godine, svoj prvi polumaraton i maraton trčao je 2010, a već 2011 se oprobao se na 12.časovnom maratonu. Za sajt TRON-a je rekao:

– Lagano sam trčao u prvih pet sati, bez bolova u nogama. Kako se bližila kraju trka na 6 sati, na stazi je bilo sve manje trkača, a sve više šetača i nakon 6 sati prava je umetnost bila provlačiti se između njih. Na 46-tom kilometru odlučio sam da zaokružim svoje prvo učešće na cifri od 50 kilometara, i nakon 06:40:00 sišao sam sa staze. Zadovoljan sam svojim prvim učešćem na ultaramaratonu i siguran sam da ću pokušati još neki put.

Kompletne rezultate 2.Ultramaraton MARATON MARATONA možete pogledati na sajtu ARK EkoMaratona

AdministratorIzveštaji sa trkaNa 2.Ultramaratonu Maraton Maratona, koju organizuje ARK Eko Maraton, u ultramaratonskoj trci na 6 sati pobedio je Ćirić Dragan(NS) sa pretrčanih 66km Pored Ćire na 12-to časovnom ultramaratonu startovao je , po prvi put u svojoj trkačkoj karijeri, Teleki Đerđ. Ćirić Dragan(NS) sa pretrčanih 66 kilometara za 05:54:15. Drugoplasirani je bio...