16.Beogradski ultramaraton, u sklopu kojeg su organizovane trke na 6, 12 i 24 časa, održan je 29-30.septembra 2012. godine. Tron je imao po jednog predstavnika na sve tri trke.

Beogradski ultramaraton se tradicionalno organizuje na Ušću, Novi Beograd, u Parku Međunarodnog Prijateljstva. Trči se 1km pešačkom stazom od Starta kod baze Rečne mornarice do okretnice kod hotela Jugoslavija, zatim biciklističkom stazom od hotela nazad ka Startu. U pitanju je kružna, ravna asfaltna staza ukupne dužine 2 km. Organizator je ŠriČinmoj marathon tim Srbije.

Start trka na 6 i  24 sata je u subotu u podne, dok trka na 12 časova startuje u subotu u ponoć, tako da trku zajedno završavaju u nedelju u podne i trkači na 12 i trkači na 24 časa.

Trkači TRON-a imali su loš dan. Jedini koji može biti zadovoljan sa svojim učinkom je Stevan Tutorić, koji je prvi put trčao ovoliku dužinu, a nastupio u trci na 6 sati:

  • moj jedini cilj je bio da svih šest sati budem na stazi, u čemu sam i uspeo. Vrlo sam sretan i zadovoljan zbog toga. Čak sam nakon trke video da sam sa rezultatom od 38 kilometara zauzeo 7.mesto među 12 trkača u muškoj konkurenciji. Ovo je jedno potpuno novo iskustvo za mene, dopalo mi se trčanje ultramaratona i sama organizacija trke jer je sve podređeno cilju da svaki trkač prevaziđe i pobedi sebe, uostalom i sam naziv trke je “trka samoprevazilaženja”!

Na trci na 12 časova nastupio je Sebastian Ludaić. Njegov rezultat je bio 52 kilometara:

  • nakon delimičnog oporavka od povrede smatrao sam da sam spreman da se oprobam ponovo jednoj ultramaratonskoj trci. Ušao sam u trku bez velikih očekivanja, ali sa obzirom na činjenicu da sam ranijih godina već dva puta istrčao 100 kilometara za 12 sati, smatrao sam da bi bilo lepo da pokušam da savladam bar 90 kilometara. Krenuo sam sasvim solidno, 20km sam pretrčao za nešto više od 2 sata i 5 minuta. Međutim, nakon toga sam  počeo opet da osećam bol u tom načetom desnom kuku. Sišao sam sa staze nakon 30 km i tri i po sata trčanja, bez namere da nastavim takmičenje. Nakon malo odmora i sna vratio sam se na stazu i u  zadnja 4 sata hodajući napravio sam još 22 kilometara.

 

U najtežoj disciplini ultramaratona, u trci na 24 sata nastupio je Gustav Rafai:

nisam se osećao spremnim pre trke za neki veliki rezultat, ali sam očekivao da ću istrčati 160-170 kilometara za 24 sata. Međutim, ogromna vrućina koja je bila na startu i temperatrure preko 30 stepeni potpuno su me iscrpile u prvih nekoliko sati. Kada sam video da nakon 6 sati provedenih na stazi imam svega 42 kilometara, psihički sam pao I odlučio sam da odustanem i prekinem patnju kojoj bi bio izložen do kraja trke. Pošto sam pre tri godine za 24 časa istrčao 196 kilometara, sada teško mogu motivisati sebe da budem zadovoljan i sa manjom kilometražom.

 

Seriju odustajanja subotičana nastavio je Atila Janković, član Paligo Palusa, koji je startovao na trci na 24 sata, ali je usled povrede i bola u kolenu odustao nakon pretrčanih 114 kilometara i nekih 19-20 sati provedenih na stazi.

Grgo Skenderović, član ŠriČinmoj marathon tima imao je vođstvo u trci na 12 sati, kada je nakon 9 sati i 82 kilometara, usled nepodnošljivog bola u stomaku odustao od daljeg takmičenja.

Za kraj smo ostavili Dejana Kakonjija, takođe člana ŠriČinmoj marathon tima, koji je izdržao svih 12 sati na stazi i sa 100 pretrčanih kilometara uspeo je da osvoji 2.mesto. Posebna zanimljivost je činjenica da je Dejan drugu poziciju obezbedio bukvalno u zadnjih 20 minuta trke, kada je pretekao Viktora Toleskog iz Makedonije, koji je takođe uspeo da istrči 100 kilometara, ali za nekoliko minuta sporije od Dejana

Ostale rezultate možete pogledati na sajtu organizatora, kao i detaljniji tekstualni opis

AdministratorIzveštaji sa trka16.Beogradski ultramaraton, u sklopu kojeg su organizovane trke na 6, 12 i 24 časa, održan je 29-30.septembra 2012. godine. Tron je imao po jednog predstavnika na sve tri trke. Beogradski ultramaraton se tradicionalno organizuje na Ušću, Novi Beograd, u Parku Međunarodnog Prijateljstva. Trči se 1km pešačkom stazom od Starta kod...