Na veliku radost i zadovoljstvo ljubitelja rekreativnog trčanja, u Dudovoj šumi je završena tartan staza za trčanje koja će sigurno doprineti popularizaciji i omasovljavanju trčanja u Subotici.

Atletsko Rekreativni klub TRON, kao prvi, jedini i pravi promoter rekreativnog trčanja u Subotici pozdravlja odluku gradski čelnika da se u Dudovoj šumi, koja je svakako bila mesto gde su se i do sada masovno okupljali članovi našeg kluba i mnogi drugi rekreativci, izgradi nova tartan staza. Bili smo na licu mesta kako bi smo se i sami uverili da je staza spremna za upotrebu. Već prilikom prvih koraka jasno je da je u pitanju odlična podloga za trčanje. Tartan obezbeđuje mekani doskok, stabilnost stopala, siguran korak i odraz od tla bez opasnosti proklizavanja. Kružna staza, nepravilnog kružnog oblika ima jedan mali prekid u dužini od 25 metara. Sama tartan staza, ukoliko se krećete suprotno smeru kazaljke na satu, desnom ivicom staze, dugačka je 948 metara. U slučaju sečenja krivina i korišćenja najkraće putanje, kao i trčanja levom stranom staze suprotno kretanju kazaljke na satu, stazu ćete skratiti na 945 metara. Što znači da je dužina nove staze za trčanje u Dudovoj šumi ( ceo tartan+mali prekid između početka i kraja) 971metar (+-1m). Ovo tvrdimo na osnovu merenja koje smo izvršili baždarenim geodetskim točkićem koji meri sa preciznošću u 10cm. Širina staze dozvoljava da dva trkača bez problema trče jedan pored drugog, ali je potreban oprez u slučaju da vam u susret naiđe i treći trkač. Prilikom naše posete novoj stazi primetili smo da će trkači imati dosta problema za vreme rekreacije sa šetačima, biciklistima, ljubiteljima pasa, jer smo za 8-9 minuta boravka na stazi sreli 10-tak ljudi iz pomenute kategorije.

Na kraju bi smo dali nekoliko dobronamernih saveta, kako bi svima nama boravak i trčanje na novoj tartan stazi u Dudovoj šumi bio što prijatniji:

  1. Tartan staza namenjena je za trčanje.
  2. Uvek trčite suprotno smeru kazaljke na satu (sigurno ste primetili da je to smer i na svim trkama na pravoj atletskoj stazi).
  3. Trčite levom stranom staze, a zaobilazite sporije od sebe sa desne strane (opet isto kao na pravoj atletskoj stazi)
  4. Ukoliko pravite pauzu u trčanju i prelazite u šetnju najpravilnije bi bilo da to radite pored staze (ima sasvim dovoljno mesta). Međutim biće i kišnih perioda kada će verovatno biti blato pored staze i ne bi bilo dobro da sa svojim patikama blato nanosite na tartan. Onda vam predlažemo da za period šetanja koristite krajnju desnu stranu staze, kako trkači koji nailaze iza vas ne bi morali da vas zaobilaze. Pre nego što ponovo počnete sa trčanjem i pređete na levu stranu uverite se da slučajno ne nailazi neko iza vas u trku, da mu ne remetite ritam trčanja.
  5. Na stazi nemojte da stojite, pa još pored toga da prijatno ćaskate sa prijateljima ili poznanicima.
  6. Ukoliko iznenada sretne nekog poznatog sa kime želite da se pozdravite i popričate učinite to van tartan staze.
  7. Nikada nemojte naglo skretati levo ili desno na stazi, jer može da naleti na vas neko ko je baš u punoj brzini i ne očekuje vašu iznenadnu promenu pravca.
  8. Pre skretanja, naglog kočenja ili silaska preko cele staze osvrnite se levo-desno kako bi ste se uverili da nikome nećete smetati
  9. Ako trčite u paru, jedan pored drugog, imajte na umu da će možda neko želeti da vas zaobiđe, osluškujte iza sebe kako bi ste se sklonili na vreme, da ne remetite ritam trčanja drugom trkaču.
  10. Tartan staza namenjena je za trčanje.  

Ovu su bili naši dobronamerni saveti,  nikako ne bi smo voleli da ih neko protumači kao da želimo da namećemo svoja pravila. Iskreno verujemo da će svakog dan, svakog meseca, svake godine u Subotici biti sve više rekreativnih trkača. To znači da će nam nova tartan staza postati pretesna. Ne zaboravite da trčati možete svuda. Ne mora to uvek biti na novoj stazi, ako procenite da je u Dudovoj šumi prevelika gužva, posetite stazu trening-trke ARK TRON-a, gde je označen svaki kilometar. Možete koristiti prelepe šumske staze između Subotice i Mađarske granice, kao i staze u parku na Paliću, šetalište pored jezera. Uživajte u prirodi i trčanju, uživajte u dobrom zdravlju prekrasnom plodu rekreativnog trčanja.

AdministratorVestiNa veliku radost i zadovoljstvo ljubitelja rekreativnog trčanja, u Dudovoj šumi je završena tartan staza za trčanje koja će sigurno doprineti popularizaciji i omasovljavanju trčanja u Subotici. Atletsko Rekreativni klub TRON, kao prvi, jedini i pravi promoter rekreativnog trčanja u Subotici pozdravlja odluku gradski čelnika da se u Dudovoj šumi,...