Na 6. časovnom ultramaratonu koje je održano u Baji 26. maja 2012. godine, a ujedno je bilo i 1.Državno prvenstvu Mađarske u 6.časovnom ultra maratonu trkači TRON-a zabeležili su sjajne uspehe.

U pojedinačnoj trci nastupila su dva trkača TRON-a: Igor Vojnić Zelić i Atila Janković, dok su tročlanu štafetu TRON-a sačinjavali Monika Kokai, Željko Kuić i Sebastian Ludaić.

Igoru i Atili ova trke je poslužila kao jedna od poslednjih generalnih proba pred najveći ispit u njihovim trkačkim karijerama, trka Ultrabalaton koja se održava 30.juna i gde će njih dvojica pokušati nešto što još niko iz Srbije na ovoj trci nije uradio: da istrče celu trku (212km) unutar predviđenog limita od 32 časova. Shodno tome od samog starta 6.časovnog ultramaratona u Baji njih dvojica su podesili svoj tempo trčanja na brzinu od oko 5:40min/km što su bez većih problema držali do kraja trke:

 

  • Naš cilj je bio da mesec dana pred veliki nastup na Ultrabalatonu istrčimo jednu do dve trke na 6 sati. Trke koje se organizuju u Mađarskoj su zaista na vrhunskom nivou tako da smo se bez razmišljanaj prijavili za učešće kada smo saznali za ovu trku. Vrlo sam zadovoljan postignutim rezultatom. Posebno me ohrabruje činjenica da se nakon trke vrlo dobro osećam i znam, da je bilo potrebno, odnosno da sam na ovoj trci jurio vreme i rezultat, mogao sam istrčati još jedan krug od 2675 metara, što bi bilo preko 67 kilometara, a to je bolji rezultat od trenutnog najboljeg rezultata u Srbiji na 6.časovnom ultramaratonu. – rekao je Atila Janković nakon trke u Baji.

 

Ipak, za nijansu veći razlog za zadovoljstvo imao je Igor Vojnić Zelić koji je sa potpuno istim rezultat kao i Atila, odnosno pretrčanih 63,334 kilomatara za 6 sati osvojio srebrnu medalju u svojoj kategoriji, i na taj način upotpunio veliki uspeh TRON-a u Baji. Na trci je nastupilo 30 ultramaratonaca u muškoj konkurenciji, u generalnom plasmanu Igor i Atila osvojili su vrlo visko 7. i 8.mesto. Kompletne rezultate možete videti na sajtu organizatora.

Igor Vojnić Zelić, 2.mesto u kategoriji

 

Ekipa TRON-a na pobedničkom postolju

Pored pojedinačnim učesnika na trci je bilo moguće nastupiti i u tročlanim štafetama. U konkurenciji 4 tročlane štafete, ekipa TRON-a u sastavu: Monika Kokai, Željo Kuić i Sebastian Ludaić vrlo nadmoćno je trijumfovala sa pretrčanih 78,3km, stavivši iza sebe dve ekipe iz Baje za 5,5 odnsnosno 8 kilometara. Ekipa TRON-a vodila je bukvalno od prvog minuta trke, a prednost nad ostalim ekipama rasla je kako se trka bližila kraju. Ono što posebno treba istaći je prosečna brzina trčanja ekipe TRON-a koja iznosi 4:36min/km neprekidno tokom 6 sati.

Jedna od 29 izmena u ekipi TRON-a, prebacivanje čipa koji je prčvršćen za članak trkača

Možda će neki pažljivi čitalac ovih redova da se zapita kako se doalzi do toliko tačnih rezultata, to jest kako se dolazi da rezultata u metar. Odgovor je vrlo jednostavan. Staza u Baji bila je kružna, jedan krug je iznosio 2,675 metara. Vreme i krugovi merili su se čipovima. Kada je trka ušla u poslednjih 20 minuta, takmičari koji su završavali svoj krug, pre nego što su krenuli u novi krug za koji se sa sigurnošću moglo znati da ga zbog vremenskog limita ne mogu istrčati, uzimali su jedan svoj mali skrojeni džakčić napunjen pasuljem koji stane u ruku i na koji je bio ušiven startni svakog trkača. Znači svaki trkač poslednji krug trčao je sa svojim mali džakčićem pasulja. Tačno na isteku 6-tog sata oglasile su se sirene dva vatrogasna vozila, što je bio znak svim trkačima da prestanu trčati i da spuste svoj džakčić na mestu na stazi gde su se zatekli u tom trenutku. Posle toga sudije su od početka poslednje kruga krenuli da mere stazu i da beleže tačnu dužinu na kojoj su se nalazili džakčići sa startnim brojevima svakog trkača.

Sve slike sa ovog sportskog događaja možete pogledati u galeriji Baja 6h ultramaraton

AdministratorIzveštaji sa trkaNa 6. časovnom ultramaratonu koje je održano u Baji 26. maja 2012. godine, a ujedno je bilo i 1.Državno prvenstvu Mađarske u 6.časovnom ultra maratonu trkači TRON-a zabeležili su sjajne uspehe. U pojedinačnoj trci nastupila su dva trkača TRON-a: Igor Vojnić Zelić i Atila Janković, dok su tročlanu štafetu TRON-a...