Dragan Ćirić(NS) postavio je novi klubski i lični rekord u maratonu! Ćira je stazu od 42km na trci u Švajcarskoj, koja je održana 14.novebra 2010. godine pretrčao za 3:06:06. Evo i njegovog detaljnog izveštaja:

NAŠI MARATONCI U INOSTRANSTVU

  1. TIĆINO MARATON 2010 (Švajcarska)

U nedelju, 14. novembra, u Teneru, na obali jezera Mađore, koje je po pola dele Švajcarska i Italija, startovao je 28. Tićino maraton www.maratona-ticino.ch (Tićino je ime jedinog kantona italijanskog govornog područja, od 26 koliko ih u Švajcarskoj ima), a na maratonu su startovala i tri maratonca iz Srbije, Aleksandar Petrović iz Sremskih Karlovaca, Aleksandar Marjanušić iz Subotice i Dragan Ćirić iz Novog Sada. Podatak da su sva trojica zaposleni u JP ”Železnice Srbije” nije slučajnost, jer je u okviru tradicionalnog Tićino maratona održano i 10. (USIC) Evropsko prvenstvo železničara u maratonu (održava se svake četiri godine), pa su dva Aleksandra i jedan Dragan u Švajcarskoj bili železnička reprezentacija Srbije.

Po mojoj skromnoj proceni, Tićino maraton je jedan od brojnih ”malih” lokalnih maratona, kakvih se u svetu organizuje na hiljade – okuplja oko 200 maratonaca godišnje a rekord maratona je do prošle godine bio 2:26 (od ove je 2:20). Bio sam iznenađen činjenicom da je Prvenstvo železničara u maratonu znatno podiglo kvalitet Tićino maratona – čak 35 železničara iz evropskih zemalja trčalo je ispod 3 sata, a najbolje plasirani železničari, Švajcarac, Poljak i Belgijanac, u generalnom plasmanu su zauzele 6; 8. i 10. mesto!

A Švajcarska – k’o Švacarska! Sa 59 godina životnog iskustva, a ne malim i ”putnim” iskustvom, imam običaj da kažem – i u Švajcarskoj su kuće ”pod vinklu”, imaju vrata i prozore – isto kao i kod nas! Ali, ono što nije isto kao i kod nas, su ”sitnice” oko i ispred tih kuća – sve je čisto i uredno, travnjaci su pokošeni, pored staza nema korova, odmah zapazite da na asfaltnoj stazi pored jezera niko nije pljunuo žvaku, niko bacio opušak, niko ne vija patke i labudove koji šetaju na metar od vas, na svakih pedeset metara je korpa za otpatke i kutija sa papirnim kesama za skupljanje pseće kake. Čak zapazita da na stazi za šetnju nema ”sudaranja” – i pešaci i biciklisti disciplinovano koriste svako svoju desnu stranu staze! Bilo je zaista uživanje trčati u takvom ambijentu!

Maratonska staza je od Teneta vodila, najvećim delom obalom jezera, do obližnjeg, nešto većeg Lokarna, takođe na ovali jezera, i nazad do Tenera, ukupno dva kruga, dva u metar jednaka polumaratona. Kako su srpsku železnicu predstavljali jedan maratonac, jedan orijentirac i jedan fudbaler, zadovoljni smo i sa rezultatima, tim pre što je je u okviru ”železničkog” maratona bodovan i ekipni plasman, za koji je bilo potrebno da tri člana reprezentacije prođu kroz cilj.

Aleksandar Petrović, orijentirac, posle Novosadskog pre mesec dana, svoj drugi maraton istrčao je za 3:55:00, Aleksandar Marjanušić, fudbaler, posle neuspelog pokušaja u Novom Sadu, svoj prvi maraton (!!!) istrčao je za 4:09:11, pa moj lični rekord od 3.06:06 nije bio dovoljan da ekipno budemo plasirani bolje od poslenjeg, 16. mesta, ili za utehu, predposlenjeg, jer su čak trojica Italijana odustali i ostali bez ekipnog plasmana.

Lični rekordom sam, naravno, više nego zadovoljan, a plasman na 43. mesto železničkog prvenstva (65 učesnika) i 77. mestu u generalnom plasmanu (261 učesnik) dobija na težini imajući u vidu da sam, sa jednim Norvežaninom bio najstariji učesnik železničkog prvenstva, a da je na celom Tićino-maratonu, samo sedam maratonaca bili starije od mene! Ovo je za mene i lep kraj sezone 2010. u kojoj sam istrčao 6 polumaratona (u Somboru istrčao lični rekord) i 5 maratona (u Novom Sadu i sada u Švajcarskoj istrčao lične rekorde).

Tačnije, nije kraj sezone – vidimo se 28. novembra na EKO-Mačak polumaratonu u Novom Sadu!

AdministratorIzveštaji sa trkaDragan Ćirić(NS) postavio je novi klubski i lični rekord u maratonu! Ćira je stazu od 42km na trci u Švajcarskoj, koja je održana 14.novebra 2010. godine pretrčao za 3:06:06. Evo i njegovog detaljnog izveštaja: NAŠI MARATONCI U INOSTRANSTVU TIĆINO MARATON 2010 (Švajcarska) U nedelju, 14. novembra, u Teneru, na obali jezera Mađore,...