Plavi krug oko Ade je maraton u Beogradu, koji organizuje udruženje za obolele od dijabetesa “Plavi krug”. Iako je startnina besplatna, u nju je uložena neprocenjiva vrednost, a to je veliki entuzijazam i trud organizatora koji treba ceniti. Ono malo za uzvrat je podrška i pozitivna energija koju dobijaju od trkača, i podizanje svesti o dijabetesu. Važno je napomenuti da je trka sve kvalitetnija, i vidi se veliki napredak od prošle godine (ranije nisam učestvovala). Lepše majice, kvalitetna okrepa, navijačka i muzička podrška i tradicionalno lep ručak nakon trke.

Ko je jednom trčao ovaj maraton, uglavnom se vraća na ovu trku. Pre starta i tokom trke vlada opuštena atmosfera, delimično zbog kraja sezone, pa mnogi dolaze ovde da daju podršku i provedu jedan lep dan, a ne toliko da forsiraju rezultat. No, daleko od toga, da ko je spreman, ne može napraviti dobar rezultat, ako se poklope dobri vremenski uslovi kao ove godine. Suprotno ledenom vetru i smrzavanju prošle godine, dogodio se skoro pa idealan dan za trčanje, bez vetra, oblačno i oko 14 stepeni.

Jedan krug na Adi iznosi skoro 7700m, pa je da bi se dobila maratonska dužina potrebno trčati 5 i po krugova, što je stvaralo logistički problem, pa je ove godine i to unapređeno i napravljen je dodatak prvom krugu, od nekih 4,5km, i nakon njega se trči 5 istovetnih krugova oko jezera. Da se ne bi upalo u monotoniju bila je zaslužena velika navijačka grupa, oko okrepe na suprotnoj strani jezera (od cilja), koji su uz muziku i transparente bodrili trkače i baš podizali energiju. Idealno bi bilo da se sledeće godine doda još jedan takav punkt, jer od cilja pa narednih 5km nema okrepe i dešavanja. Ali, to su već sitnice.

Da ne bude sve idealno, pobrinuli su se šetači na stazi, koji su isto iskoristili prijatno vreme. Potpuno odsustvo osećaja da se neka trka održava, i da se malo pomere u stranu. Posebno meni neshvatljivi oni koji su bili sa decom na trotinetima, koje puštaju da se vozikaju tamo vamo bez ikakvog nadzora, i brige. Slažem se, da nismo mi trkači najbitniji pa sad treba svi da nam se sklanjaju. Ipak, tom stazom ljudi trče, voze bicikle, i da nije trka, opet treba malo pripaziti prvenstveno zbog sigurnosti sopstvene dece, da se ne bi povredila, pa onda i zbog onih drugih, koji moraju pri trčanju koncentraciju držati na maksimumu, ako dete naglo promeni smer i proleti trotinetom.

Iz Subotice učestvovali su Đerđ Teleki, Pero Stević i ja na maratonu, a krug podrške zvanično i još jedan krug za sebe, istrčao je Željko Milenković. Svi smo postigli najbolji ovogodišnji rezultat na maratonu. A ja sam imala posebno lep epilog trke, jer sam pobedila u ženskoj konkurenciji, i osvojila veoma lepe robne nagrade (odnosno to ću tek videti, kad odem da iskoristim vaučer u prodavnici sponzora). Mislim da bolji kraj sezone ne bih ni sama mogla režirati.

Skoro celu trku sam istrčala sa mojim vernim treking partnerom Aleksandrom Mitićem, koji je ove godine osvojio duplu krunu i na treking ligi Vojvodine i Srbije, pa je i njemu ova trka bila za uživanje nakon ostvarenih uspeha. Držali smo isti tempo oko 5:15, i nisam imala neki preveliki pritisak, jer sam od početka do kraja držala prvo mesto. Na kraju sam blago ubrzala, a Mitić je poslednji krug morao malo usporiti, jer su mu noge bile teške, zbog druge humanitarne akcije trčanja, na kojoj je učestvovao dan pre. No, to nije bilo dosta da stignem Đuriku kojeg nisam ni videla ispred, a ispostavilo se da je ušao u cilj nepunih 3 min. pre, i vidno sretan zbog toga čekao je u cilju. Ubrzo stiže i Mitić, pa se pozdravljamo teških nogu, i shvatamo da je ovo bila veoma duga sezona, gde smo mnogo toga postigli, i da je došlo vreme za zasluženi odmor.

Krećemo na dodelu nagrada, sa Željkom koji nas je čekao. Pridružuje nam se i Pera, sa širokim osmehom, konstatuje da mu je trka veoma lepo legla, iako je bio bolestan prethodnu nedelju, i iznenađuje i samog sebe i nakon 4 maratona u mesec dana, postiže na ovom najbolji rezultat. Bilo je mnogo razloga za čašćenje nakon trke, a trkačima to ne treba dva puta reći. Zahvaljujem se mojoj ekipi, što mi je ulepšala ovaj dan, i Peri koji mi je opet doneo sreću, kao i na svakoj trci gde smo oboje učestvovali. Uz stazu bodrili su nas i drugi trkači koji nisu učestvovali u trci, ali su došli da pruže podršku, pa se zahvaljujem i njima, dosta nam je to značilo.

Vreme je za malo odmora od trka i sumiranje utisaka, ali nikako odmor od treninga, jer zimske pripreme počinju, a apetiti za proleće se već polako javljaju na horizontu.

Rezultati na maratonu (42,2km):

Đerđ Teleki 3:38:59

Jamanta Šafranj 3:41:48

Pero Stević 4:10:23

Fotografije: Goran Antičević Goxi

https://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/11/plavikrugada-1024x682.jpghttps://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/11/plavikrugada-150x150.jpgJamanta ŠafranjIzveštaji sa trka  Plavi krug oko Ade je maraton u Beogradu, koji organizuje udruženje za obolele od dijabetesa 'Plavi krug'. Iako je startnina besplatna, u nju je uložena neprocenjiva vrednost, a to je veliki entuzijazam i trud organizatora koji treba ceniti. Ono malo za uzvrat je podrška i pozitivna energija koju dobijaju...