Izveštaj piše: Nemanja Rajković

Treći Odžački polumaraton održan je 24.09.2017. godine sa početkom u 11h, jedna novija trka na kojoj nikada ranije nisam učestvovao i to je jedan od razloga zbog kog sam se odlučio da ove godine uzmem učešće. S obzirom na pretrpan trkački raspored tokom septembra, ovoga puta mali broj subotičana je trčalo ovu trku. Čast i boje ARK Tron-a branili smo samo Dominik Deman i ja.

Dominik je cele nedelje bio na putu u Poljskoj i dopotovao je u Suboticu u ranim jutarnjim časovima na dan trke, i s obzirom na umor, i neprespavanu noć, u putu do Ožaka je konstatovao da planira da trči lagano (za njegove mogućnosti), odnosno nekih 04:35 – 04:40 min/km. Odmah smo se dogovorili da ćemo trčati zajedno, s obzirom da su to neke moje trenutne mogućnosti. U laganoj konverzaciji put nam je brzo prošao. Stigavši do prijavnog centra, preuzeli smo startni paket u kom je svaki takmičar nasumično dobio majicu u jednoj od šest različitih boja, što do sada nikada pre nisam video (Dominik žutu, ja plavu). Uz kratku šetnju oko startne zone, vreme je brzo prošlo. Presvukli smo se, ostavili stvari, zagrejali se nekih 10-12 minuta i trka je već bila spremna da počne. Na startu solidna gužva, nekih 300 takmičara, od kojih je oko 150 trčalo polumaratonsku disciplinu. Vreme vedro, ne previše toplo, prijatno, uz lagani vetrić koji je, barem meni, više prijao nego odmagao. Trasa staze je bila dosta krivudava ali ravna (samo u jednom malom delu mala uzbrdica), puno skretanja, četiri kruga po 5300 metara, na kraju je ispala duža za nekih 100 metara. Na startu trke krenuli smo tempom 04:35 min/km, dobro sam se osećao, čak smo prvih 4-5 km Dominik i ja dosta pričali. Uz ogromnu podršku školaraca pored staze, i veliki broj sjajnih natpisa podrške trkačima, kilometri su se nekako baš brzo nizali. Držali smo isti, ujednačen tempo prvih 17-18 km trke kada sam se ipak malo zamorio, a dodatnu muku je zadao žulj koji mi se odjednom pojavio negde oko 15-og kilometra. Poslednja 3-4 km sam pao u tempu na nekih 04:45 – 04:50 min/km, a Dominik, koji je definitivno mogao da pojača je bio ispred mene, okretao se, bodrio me, usporavao i odbijao da me napusti. Nekako, i tih par kilometara je brzo prošlo, pojačao sam poslednjih 400 metara, sustigao Dominika, koji me je na kraju pustio da trku završim ispred njega. Ovim putem bih iskoristio priliku da mu se zahvalim za izuzetnu podršku i iskazanu kolegijalnost tokom trke.

Naša konačna vremena:

Dominik Deman 01h 37min 59sek    42. mesto ukupno

Nemanja Rajković 01h 37min 58sek   41. mesto ukupno

Od subotičana, polumaraton su još trčali Zoltan Fodor, Vladimir Sedlić i Jovica Ilić, dok je Kristifor Bogdanić učestvovao u disciplini 10,5 km i u apsolutnoj konkurenciji osvojio odlično 3. mesto.

Što se tiče mog rezultata, izuzetno sam zadovoljan, peti polumaraton u ovoj godini i peti put popravljen lični rekord, ovog puta za 01min 45sek. Konkurencija je bila veoma jaka, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji su pobedili tamnoputi takmičari iz Kenije sa vremenima 01h 03min 31sek odnosno 01h 16min 26sek. Posle trke je poslužen veoma ukusan pasulj, podeljene su diplome, pehari i nagrade za najuspešnije takmičare, čime je spuštena zavesa na ovu, rekao bih sjajno organizovanu trku na koju ću se sledeće godine rado vratiti.

Fotografije: Zoltan Fodor

 

https://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/09/rajkovic.jpghttps://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/09/rajkovic-150x150.jpgJamanta ŠafranjIzveštaji sa trka  Izveštaj piše: Nemanja Rajković Treći Odžački polumaraton održan je 24.09.2017. godine sa početkom u 11h, jedna novija trka na kojoj nikada ranije nisam učestvovao i to je jedan od razloga zbog kog sam se odlučio da ove godine uzmem učešće. S obzirom na pretrpan trkački raspored tokom septembra, ovoga puta...