U subotu 23.09.2017. održan je prvi Vinski (polu)maraton na Paliću. To je manifestacija koja se već održava u svetu, pa je sličan format događaja sa karnevalskim kostimima, trčanjem uz obilaske vinarija, i degustiranjem vina, primenjen i kod nas. Možda je to manje trkački a više događaj zabavnog karaktera, ali u svakom slučaju teren i uslovi su omogućivali i jedno i drugo, dakle i dobru zabavu, ali i dobru trku.

Teren je ličio na delove trekinga i Tron polumaratona, upotpunjen prolascima kroz vinarije, živopisna i lepa staza, koja je gostima omogućila upoznavanje okoline Palića, ali i nama domaćima da vidimo vinarije u kojima nismo bili. Stiče se utisak da su se domaćini iz vinarija mogli malo više potruditi oko okrepe, malo meze i voća uz već sipano vino, vizuelno bi dalo mnogo lepšu sliku, ali je barem vode bilo dovoljno da se zaista istrči dobra trka, što se hidratacije tiče.

U cilju muzika, vino, kostimi, lepa slika, dosta i ljudi koje je sunce izmamilo nakon prethodnih kišnih dana. Doček trkača uz voditelja Sebastiana Ludaića. Ali mora se napomenuti da ima prostora za unapređenje ove trke. Nejednaki startni paketi, zatim trkači na 6km koji su imali besplatno učešće, ali opet u cilju nisu imali mogućnost ni da kupe okrepu. Dosta njih nisu prijavili 21km, prosto jer im je mnogo za trčanje, ali su i oni želeli mereno vreme, okrepu u cilju itd. Pokušaj ekskluzivne ponude hrane kako u degustacionoj (posebno doplaćeno), tako i sportskoj zoni (za polumaratonce), je završen tako da je hrane nestalo, pa je neko dobio sve i svašta, a neko ostao na vodi i jabukama ili pečenim crvima u vip zoni (bez šale). No mora se napomenuti da su kvalitetna vina bila u ponudi ceo dan u degustacionoj zoni. Možda neki balans, gde se za određenu sumu dobije bon za obrok, kao i par čaša vina bi bilo sasvim razumno, jer je ipak ovo Srbija i tu ravnomerne podele nema, kada nije ograničeno.

Nakon svega su usledili dobri koncerti, koji šteta što nisu propraćeni sa većim brojem ljudi. Sve u svemu, lep dan, dobra staza, uživanje u prirodi, i dobrom društvu. Treba posetiti nešto novo, doživeti svoju okolinu iz drugog ugla, upoznati nove ljude, ili sresti one koje dugo nismo videli.

Da ne bude da je sve bilo rekreativnog karaktera, nisu izostali ni dobri rezultati Ark Trona. Adrian Malagurski 2. mesto u apsolutnoj konkurenciji 1:28. Jamanta Šafranj 3.mesto u ženskoj konkurenciji 1:47. Srđan Bogić 1:48 i Anita Calbert malo posle njega, isto lepa vremena, po ne baš lakoj stazi.

Na trci od 21km nastupili su još Renata i Slobodan Vugdelija, Mirjana Koprivica. Na trci od 6km je bilo dosta vesele i kostimirane družine: Dragan Vugdelija, Jugoslav Futo, Jelena Ademi, Gorana Koporan, Vesna Kočić Vugdelija, Danijela Nuspl, Sonja Oros. I planinari su imale svoje predstavnike, a Ivan Sokolović je u samo mesec dana istrčao svoju drugu trkačku trku.

 

https://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/09/vin-2.jpghttps://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/09/vin-2-150x150.jpgJamanta ŠafranjIzveštaji sa trka  U subotu 23.09.2017. održan je prvi Vinski (polu)maraton na Paliću. To je manifestacija koja se već održava u svetu, pa je sličan format događaja sa karnevalskim kostimima, trčanjem uz obilaske vinarija, i degustiranjem vina, primenjen i kod nas. Možda je to manje trkački a više događaj zabavnog karaktera, ali...