Jedan od najstarijih, ali i jedan od najaktivnijih članova ARK TRON-a je Ćirić Dragan(NS) koji je za samo 15 dana istrčao 3 maratona. Kao i uvek, Ćira nam je to kratko i jasno to i opisao:

TRI MARATONA ZA 15 DANA

I ako sam prošle godine, posle oktobarskog maratonskog ”ludovanja”, kada sam za pet nedelja istrčao četiri maratona i jedan polumaraton, rekao da to više neću pokušavati – na putu sam da to ponovim i ove godine! I to u težoj varijanti (prošle godine trčao sam u ritmu 2 maratona – 1 polumaraton – 2 maratona), jer sam ove godine već istrčao tri maratona za tri nedelje.

Ove godine sam oktobarsko ludovanje započeo 30. septembra maratonom u Koceljevi. Zanimljivo je da sam, kao i prošle godine, u ovom ciklusu oktobarskih maratona, na početku jesenje sezone, spreman i odmoran, u Koceljevi istrčao najlošije vreme! Kao i prošle godine u Budimpešti, i u Koceljevi je razlog bila velika vrućina, ali i teška valovita staza. Da budem iskren, u Koceljevi sam trčao drugo najlošije vreme u karijeri (3:48:58), ali osim teške staze i vrućine, veliki problem sam imao i sa motivacijom. Naime, maraton u Koceljevi je jedan od najbesmislenijih maratona koji sam trčao. Imam običaj da kažem da čak ni srpski seljak nedeljom ne izlazi na njivu, već prepodne odlazi u crkvu a dan provodi sa porodicom kod kuće, pa je dvadesetak maratonaca na lokalnom putu između Koceljeve i Donje Crniljevo videlo osam policajaca koji su obezbeđivali raskrsnice i četrnaest dečaka i devojčica koji su sedeli na okrepnim stanicama!

Samo nedelju dana kasnije, 7. oktobra, startovao sam u Košicama, u Slovačkoj, na najstarijem maratonu u Evropi (prvi put organizovan 1924.!!). Po idealnom vremenu, oblačnom, na 15 stepeni, bez vetra, povremeno sa slabom kišicom, pali su svi rekordi maratona: 7400 trkača u svim trkama iz 46 zemalja (oko 900 maratonaca i 2500 polumaratonaca), rekordi staze maratona i u muškoj i ženskoj konkurenciji (čak četiri Kenijca su trčali bolje od prethodnog rekorda staze – ispod 2:08), a za mene je bilo impresivno i da je na ulicama oko 60.000 stanovnika Košica bodrilo trkače (Košice su inače manje od Novog Sada – imaju oko 250.000 stanovnika). U takvim uslovima i ja sam trčao jako dobro i sa vremenom 3:12:16 bio 101. u generalnom plasmanu i ubedljivo prvi u kategoriji M-60 gde sam imao čak 39 konkurenata, uglavnom Slovaka! Imajući u vidu da sam prošle godine maraton u Bratislavi istrčao za 3:09:48, izgleda će Slovačka postati moja omiljena zemlja za trčanje maratona!

Treća nedelja, treći maraton – 14. oktobra održan je jubilarni 20. Novosadski maraton! Ovaj maraton sam prethodnih godina nazvao ”maratonom u mojem dvorištu”, pa je ovo bio moj šesti uzastopni nastup u Novom Sadu. Pored svih lepih, velikih, dobro organizovanih maratona koje sam trčao po Evropi, volim da trčim u ”mojem” Novom Sadu, pre svega jer je najprijatnije i najkomfornije na stazu izaći iz svog stana, posle prospavane noći u svom krevetu! Pre starta, na pitanja prijatelja maratonaca – koji tempo planiram da trčim – bez lažne skromnosti sam odgovarao da ću biti zadovoljan rezultatom ispod 3:30, pre svega jer sam samo nedelju dana trčao maraton u Košacama: Osim toga, za mene veterana, postoji još jedan razlog da se ”kod kuće ne zapinje” – u Novom Sadu nikada nije bilo podijuma za veterane, ni po kategorijama, ni po koeficijentu. Ali, posle starta, po vremenskim uslovima, gotovo identičnim kao u Košicama, dakle idealnim, svi planovi su pali u vodu a na stazi maratona sve se dešavalo po narodnoj poslovici, koju često upotrebljavam u pričama o maratonu i maratoncima – ”Teško nogama pod ludom glavom”!! Sam sebi sam govorio: Uspori! Kuda si zapeo! Pućićeš na tridesetom! . . . ali, noge su, kao Kosovo, zahtevale ”odcepljenje” od glave i terale po svome – u cilj sam ušao sa 3:13:24! Što je najinteresantnije, sve je prošlo lako (koliko maraton može biti lagan??), bez dramatičnih grčeva na stazi ili teške upale mišića posle trke, i danas (sreda) izlazim na redovan trening i spremam se za Apatin!

Dragan Ćirić

 

PS. Mala trkačka zajednica u Srbiji pojačana je za još jedno Ćirić Dragana, trećeg po redu, pa smo trenutno njajjača ”Ekipa Ćirić Dragana u Srbiji”! Pored mog vršnjaka iz Subotice i mene, ovaj treći je iz Beograda, trideset i više godina mlađi od prve dvojice, a sebe na maratonskoj stazi vidi kroz parafrazu naziva jednog domaćeg filma – na cilju u Novom Sadu, dobar rezultat mi je čestitao rečima ”Kad porastem biću Dragan Ćirić”. Veoma simpatično, a meni je zaista laskalo!

AdministratorIzveštaji sa trkaJedan od najstarijih, ali i jedan od najaktivnijih članova ARK TRON-a je Ćirić Dragan(NS) koji je za samo 15 dana istrčao 3 maratona. Kao i uvek, Ćira nam je to kratko i jasno to i opisao: TRI MARATONA ZA 15 DANA I ako sam prošle godine, posle oktobarskog maratonskog ''ludovanja'', kada...