Jedno takmičenje koje je trebalo biti “VELIKO i ZVANIČNO”, održano je 10.aprila 2011. godine u Nišu. ARK TRON je imao dva predstavnika, dva Ćirić Dragana.

Zaista je žalosno što su Balkanska i državna prvenstva postala više turističke destinacije. Organizator je naš klub obavestio usmenim putem o ovom takmičenju. Na insistiranje da se informator dostavi u pisanom obliku, dobili smo odgovor da ga jednostavno nema. Čak i male lokalne trke informaciju o takmičenju objavljuju u pisanom obliku nekoliko dana, pa čak i nedelja pre samog takmičenja. Teško je uopšte napisati izveštaj sa ovakve jedne trke, imajući u vidu činjenicu da zvaničnih rezultata još uvek nema. Zahvaljujući Ćirić Draganu(NS) mi smo ipak došli do nekih rezultata i izveštaja koji još bolje odslikavaju katastrofalno lošu organizaciju 21.Balkanskog krosa za veterane u Nišu:

U nedelju, 10. aprila, u Nišu je održan 21. Balkanski kros za veterane. I ako sportski Balkan okuplja čak dvanaest zemalja (Srbija, Albanija, Makedonija, Grčka, Turska, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Crna Gora, BiH, Hrvatska i Slovenija), rekao bih da na takmičenju u Nišu nije bilo više od pedesetak veterana. O broju učesnika ne mogu precizno da se izjasnim jer ni nedelju dana posle održanog prvenstva nigde nisu objavljeni ni lista učesnika ni rezultati trka, a koliko ih je bilo, najbolje govori podatak da su sve žene koje su nastupile, bile na postolju i dobile medalju i diplomu!

Domaćini iz Niša su na terenima Niške tvrđave dobro pripremili stazu krosa. Na travnatoj stazi trava je bila pokošena, dobro obeležena i, čini mi se, dobro izmerena. Na državnom prvenstvu u Novom Pazaru (februar 2011.) nastupao sam u M-60 (rođen sam 1951.), a kako je i državno i ovo Balkansko prvenstvu u Nišu organizovala Asocijacija veterana Srbije u atletici (AVSA), za mene neočekivano, ponovo sam vraćen u kategoriju M-55. U takvom odnosu snaga, na stazi od 6 km, sa vremenom 25:16 osvojio sam 3. mesto. Ispred mene su bili jako brzi Turčin i moj neizbežni rival na mnogim trkama, Radovan Radulović iz Subotice. Na kraju, veoma sam zadovoljan rezultatom i plasmanom i lepom medaljom napravljenom samo za ovo takmičenje – sa ugraviranim nazivom takmičenja, mestom i datumom.

Ali, sa rezultatom i medaljom zavšravaju se lepi utisci iz Niša. Sve ostalo bilo je katastrofalno i kriminalno – doslovce!! Ako mislite da je ocena preoštra i da preterujem – ocenite sami. I pored dva ’’trkačka’’ sajta (trcanje.rs i somaraton) nigde se nije mogao videti program takmičenja. Ne znam da li raspis upućen klubovima, ali ja nisam znao ni uslove za kategorije, ni početak takmičenja, ni satnicu takmičenja, čak ni mesto gde se takmičenje održava – tri dana pre polaska telefonom sam od Višnje Odri (AVSA) obavešten da će će se Balkanski kros održati na Niškoj tvrđavi i da je prvi start u 11 časova. A, na Niškoj tvrđavi novo neprijatno iznenađenje – Zoran Milaković iz AVSE od svih takmičara naplaćuje startninu od 15 eura ili 1550 dinara! A za 1550 dinara takmičari su dobili samo stari, već korišćeni startni broj na kojem piše ’’peti niški maraton’’ i ništa više! Ni ziherice (!!?), ni flašicu vode, ni majicu, nije bilo šatora za presvlačenje i ostavljanje stvari . . . ako se setite još nečega što je uobičajeno i za trke nižeg ranga od Balkanskog prvenstva, ni toga nije bilo!! Toalet smo koristili u restoranu Planinarskog doma niških planinara a stvari ostavili pod stolovima istog restorana.  Oni koji čekaju svoj start, čuvali su stvari onima koji su bili na stazi! A vrhunac je, rekao bih tipičan srpski specijalitet – za uzetu startninu niko nije dobio priznanicu. Ne morate biti ni ministar finansija, ni guverner Narodne banke Srbije, da shvatite da novac za koji niste dobili priznanicu – kao da ga nista ni dali, a oni koji su ga uzeli bez priznanice nemaju nikakvu obavezu da bilo kome podnose finansijski izveštaj!

Kako se nisam ranije setio da ovako ’’organizujem’’ Planinarski maraton na Fruškoj gori, na koji svake godine dolazi preko 12000 učesnika!

AdministratorIzveštaji sa trkaJedno takmičenje koje je trebalo biti 'VELIKO i ZVANIČNO', održano je 10.aprila 2011. godine u Nišu. ARK TRON je imao dva predstavnika, dva Ćirić Dragana. Zaista je žalosno što su Balkanska i državna prvenstva postala više turističke destinacije. Organizator je naš klub obavestio usmenim putem o ovom takmičenju. Na insistiranje da...