Poslednjeg dana aprila meseca 2011. godine, članovi TRON-a učestvovali su na tri takmičenja u samo jednom danu: ŠriČinmoj maratonu u Pečuju (Mađarska), trci na Avalski toranj i  Atletskom mitingu veterana bivših Jugoslovenskih republika na stadionu Partizana u Beogradu.

 

30.april 2011. godine je bila subota, pa na ova tri takmičenja treba dodati i našu Ligu. Znači čak 4 trke u jednom danu!!!

Janković Atila i Vojnić Zelić Igor, samo tri nedelje posle prvih maratona, odlučili su se i drugi put istrčati najtežu atletsku disciplinu. Sigurno da profesionalni trkači nikada neće uvrstiti u svoj plan da trče dva maratona u tri nedelje. Međutim, u našim rekreativnim kalendarima neretko se dešavaju ovakvi slučajevi. Kada trčite u prelepom prirodnom ambijentu, pokraj jezera, po zemljanoj stazi, kao što je to bio slučaj u Pečuju (Mađarska) na maratonu u organizaciji ŠriČinmoj maraton tima iz Mađarske, onda trčanje maratona može biti višečasovno uživanje. Naravno, ukoliko ste dovoljno utrenirani za fizički napor od 4 sata. Na startu polumaratonske i maratonske trke pojavilo se oko 100 učesnika. To je uobičajen broj takmičara za ovo takmičenje, stim da većina ipak trči polumaraton. U konkurenciji 30-tak trkača, Vojnić Zelić Igor uspeo je, sa rezultatom 3:49:00 da se popne na pobedničko postolje i osvoji bronzanu medalju. Janković Atila je svoj drugi maraton istrčao za 4:12:00. Očekujemo zvanične rezultate i slike na sajtu organizatora.


U isto vreme kada su u Pečuju Igor i Atila trčali maraton, Ćirić Dragan(NS) nastupio je, drugu godinu uzastopno, na trci uz Avalski toranj i drugi put za redom pobedio u veteranskoj kategoriji M40 i više godina. Ćira je 600 stepenica Avalskog tornja savladao za 4:29 minuta, odnosno dve sekunde je bio bolji nego prošle godine. Pravo iznenađenje čekalo je Ćirića na proglašenju, jer je za prvo mesto dobio prelep sat Casio sa pulsmetrom. Ćirin izveštaj sa svim njegovim trkama, možete pročitati u posebnim vestima: Prvomajski trkački vikend u Beogradu.

 

Istog dana, ali u popodnevnim časovima, na stadionu Partizana, održan je Atletski miting veterana bivših Jugoslovenskih Republika. Ideja za održavanjem ovakvog jednog mitinga je bila odlična, ali je odziv bio vrlo slab. Svega 50 učesnika, i to svi iz Srbije, samo jedna atletičarka iz Hrvatske. U tako malom broju učesnika naš klub su predstavljali dva Dragana Ćirića i Sebastian Ludaić, u šest disciplina, i osvojeno je 5 medalja. Drugim rečima, svako ko je došao na ovaj miting imao je zagarantovan plasman, odnosno medalju. Jedini izuzetak je bila trka na 400m u kategoriji M40 gde je bilo čak pet učesnika!!! Posle Balkanskog prvenstva za veterane održanog nedavno u Nišu gde je takođe tragično malo učesnika bilo, ovo je još jedno „veliko i zvanično“ takmičenje koje nije uspelo privući pristojan broj trkača. Jedan od razloga tako malog broja učesnika, može biti kasno objavljivanje od strane organizatora (AK Veteran iz Beograda) informacije o održavanju takmičenja. Drugi razlog je previše zvučan naziv takmičenja, kao što je i Državno prvenstvo, Balkasnko prvenstvo, Atletski miting bivših Jugoslovenskih republika, a po kvalitetu i brojnosti samo takmičenje ne opravdava svoj naziv i jednostavno iz godine u godinu sve manje trkača smatra “bitnim” ovakav vid sportskog nadmetanja. Već ranije smo naglašavali da ova takmičenja više podsećaju na sportsko-turističke sadržaje negoli na prava, zvanična i velika takmičenja. Ali da se ne udubljujemo u dalje analize, već da vidimo kako su naši trkači nastupali.

Sigurno da je lep doživljaj trčati na atletskoj stazi stadiona Partizana. Iako kraće discipline nisu specijalnost našeg kluba i naših takmičara, ovaj miting bio je dobra prilika da se vidi koje su nam mogućnosti na 1500m i 400m. Sva tri trkača TRON-a trčali su ove dve discipline. Dvojica Ćirića, u kategoriji M60, osvojili su prva dva mesta, odnosno Ćirić Dragan(NS) bio je prvi i na 1500m i na 400m, dok je Ćirić Dragan(SU) bio drugi na obe trke. Sebastian Ludaić Bio je drugi u kategoriji M40 na 1500m, dok je na 400m u istoj kategoriji zauzeo 5.mesto. Sigurno da je zbog zagarantovanog plasmana bitnije naglasiti postignuta vremena na ovim kraćim deonicama naših trkača sa zvaničnim i tačnim merenjem:

 

1500m:

Ćirić Dragan(NS) 05:35,57-1.mesto M60

Ludaić Sebastian  05:41,23-2.mesto M40

Ćirić Dragan(SU) 05:43,64-2.mesto M60

 

400m

Ćirić Dragan(NS) 01:12,82-1.mesto M60

Ćirić Dragan(SU) 01:13,71-2.mesto M60

Ludaić Sebastian  01:15,50-5.mesto M40

Kao i na svim veteranskim takmičenjima gost je bio Franja Mihalić, legenda naše atletike, koji je ovoga puta čak i nastupio u brzom hodanju na 3000m. Franja Mihalić.

Najveći uspeh ostvario je na Olimpijskim igrama  u Melburnu 1956 godine, kada je osvojio srebrnu medalju u maratonu rezultatom 2:26:32. Lični rekordi Franje Mihalića u olimpijskim disciplinama su 14:18,0 na 5.000m i 29:37,6 na 10.000 м i 2:21,23 u maratonu.

 

Još da napomenemo da je čika Franja zagazio u 92. godinu života!!!

AdministratorIzveštaji sa trkaPoslednjeg dana aprila meseca 2011. godine, članovi TRON-a učestvovali su na tri takmičenja u samo jednom danu: ŠriČinmoj maratonu u Pečuju (Mađarska), trci na Avalski toranj i  Atletskom mitingu veterana bivših Jugoslovenskih republika na stadionu Partizana u Beogradu.   30.april 2011. godine je bila subota, pa na ova tri takmičenja treba...