11.Svetsko prvenstvo u planinskom trčanju održano je 17. septembra u Italiji. Ćirić Dragan(NS) osvojio je 12.mesto u kategoriji M-60, među 73 takmičara.

Ćira je još jednom potvrdio svoju sjajnu formu i na najlepši način predstavljao naš klub i zemlju na međunarodnom takmičenju. Pored toga što sjajno trči, Ćira vrlo lepo i realno piše i zbog toga objavljujemo njegov izveštaj sa Svestkog prvenstva:

 

  1. SVETSKO PRVENSTVO U PLANINSKOM TRČANJU ZA VETERANE
  2. septembar, Paluzza, Italija

Samo dve nedelje po povratku sa Balkanskog prvenstva u atletici za veterane održanog u Domžalama, u Sloveniji, istom prugom, preko Zagreba i Ljubljane krenuo sam put Italije gde je 17. septembra, u malom alpskom selu Paluca, 100-nak kilometara severno od Udina, nadomak austrijske granice, održano 11. Svetsko prvenstvo u planinskom trčanju za veterane.

Treba spomenuti da trke u planinskom trčanju organizuju nacionalne atletske federacije, pod okriljem WMRA (World Mounting Running Association), Svetske asocijacije za planinsko trčanje, koja postoji već 27 godina (osnovana 1985. godine), a planinsko trčanje je, izmenom statuta IAAF, 2007. godine, uz ostale trkačke discipline (trčanje na stadionu, ulične trke, kros trke) postalo ATLETSKA disciplina.  Atletski savez Srbije je od 2001. godine član WMRA, ali je tek potpisivanjem sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa Univerzitetom EDUKONS iz Sremske Kamenice, 2009. godine počeo ozbiljnije da radi na razvoju i organizovanju ove uzbudljive i zahtevne discipline koja se održava u prirodi. Prvi koraci su održavanje dva državna prvenstva u planinskom trčanju, u svim starosnim kategorijama, 2010. i 2011. godine, oba na prelepim terenima oko Dimitrovgrada.

Imajući sve ovo u vidu, nastup veterana iz Srbije na Svetskom prvenstvu u Italiji bio je skroman i po broju učesnika i po rezultatima, odnosno realna slika planinskog trčanja u Srbiji. Među gotovo 900 takmičara iz 30 zemalja, uglavnom evropskih zemalja, ali i trkača iz SAD, Kanade, Brazila, Australije, Kolumbije, JAR . . . Srbiju je pretstavljalo osam veterana i veteranki.

Veterani i veteranke u kategorijama od 35 do 59 godina trčali su na stazi dužine 11 km sa 610 metara visnske razlike a kategorije preko 60 godina na stazi dužine 8,7 km sa 493 metra visinske razlike. Zanimljivo je da veteranskim kategorijama preko 80 godina, za razliku od ostalih atletletskih disciplina za vetrane, nastup u planinskom trčanju nije dozvoljen! 

Na 11. Svetskom prvenstvu u planinskom trčanju potpuni trijumf ostvarili su Italijani koji su osvojili 38 medalja (17 zlatnih, 12 srebrne i 9 bronzanih). Iza Italijana slede Nemci sa 17 medalja (7 zlatnih, 4 srebrne i 6 bronzanih), Englezi sa 7 medalja (2 zlatne, 2 srebrne i 3 bronzane), Česi sa 8 (2 zlatne, 4 srebrne i 2 bronzane), Slovaci sa 2 medalje (1 zlatna i 1 srebrna) i Rusije koja je osvojila 1 zlatnu medalju. Treba spomenuti i zemlje bez zlatnih medalja kao što su Irska sa 3 srebrne i 3 bronzane, Norveška sa 1 srebrnom i Ukrajina i SAD, sa po 1 bronzanom medaljom – dakle, ukupno deset zemalja imalo je trkače na podijumu. 

Plasmani veterana iz Srbije su sledeći:

Stojanka Sokol              (W45)    37. mesto, u konkurenciji 41 veteranke,

Slavica Neta                  (W60)    16. (od 17)

Zoram Marković           (M50)    25. (od 100)

Radovan Radulović       (M55)    61. (od 95)

Dragan Ćirić                 (M60)    12. (od 73)

Mičić Dragoslav            (M60)    32. (od 73)

 

Milorad Petrović           (M65)    33. (od 41)

Vlada Stevanović          (M75)    10. (od 12)

Dragan Ćirić

 

 

Na kraju ostaje samo da kažemo: Ćiro, svaka čast i čestitamo!!!

AdministratorIzveštaji sa trka11.Svetsko prvenstvo u planinskom trčanju održano je 17. septembra u Italiji. Ćirić Dragan(NS) osvojio je 12.mesto u kategoriji M-60, među 73 takmičara. Ćira je još jednom potvrdio svoju sjajnu formu i na najlepši način predstavljao naš klub i zemlju na međunarodnom takmičenju. Pored toga što sjajno trči, Ćira vrlo lepo...