Naš član Dragan Ćirić iz Novog Sada učestvovao je (i pobedio u svojoj kategoriji) na nesvakidašnjem maratonu u Češkim Buđejovicama. Više puta smo se uverili da Ćira ima novinarskih sklonosti, pa vam njegov izvešzaj prenosimo u celosti:

5. MERCURY INDOOR MARATON
Češke Buđejovice, 28.01.2012.

5. Merkury indoor maraton (maraton u zatvorenom prostoru), koji je održan u subotu, 28. januara, u Češkim Bođejovicama, još kod kuće sam nazvao underground maraton (maraton u podzemlju), a supruzi sam, u šali, govorio da idem Češku da trčim maraton u podrumu! A, maraton je održan na ogromnom parkingu ispod tržnog centra Merkuri u Češkim Buđejovicama, dva sprata ispod zemlje! Ovo je razlog što su organizatori maratona garantovali učesnicima da, i ako u januaru, na stazi neće biti snega i vetra, i garantovali stalnu temperaturu od +13 stepeni!! Ali, maraton je imao i dva ograničenja – zbog dužine kruga od 666 metara, koji su maratonci morali da optrče 63 puta, broj učesnika je ograničen na 120 i nisu mogli da učestvuju trkači viši od 2 metra (?!!) – plafon parkinga je bio na 210 cm.
Među 120 ‘’odabranih’’ (koji su na vreme pogledali sajt organizatora), po prvi put našli su se i maratonci iz Srbije – Ninoslav Rašković iz Pančeva, Srećko Mićić iz Beograda, Drago Boroja iz Futoga i Dragan Ćirić iz Novog Sada. Na putu u Češku, u kolima smo pokušavali sami sebi da odgovorimo na neka pitanja u vezi maratona – kako izgleda trčati u zatvorenom polumračnom prostoru, da li je dosadno trčati 63 kruga sa puno krivina, da li je parking očišćen od prašine, kako sudije broje tolike krugove . . .?? Na kraju je sve bilo daleko iznad naših očekivanja – parking je bio dobro osvetljen i očišćen (verovatno i opran, jer nije bilo ni traga od prašine i barica ulja ili goriva), okrepna mesta dobro snabdevena, domaćini izuzetno ljubazni . . . Noge su ‘’premotale’’ 63 kruga, ali je to i u glavi prošlo brzo, ne zato što sam brzo trčao, već zbog toga što na tako kratkom krugu ni sekunda niste sami na stazi i oko vas se stalno nešto dešavalo. Vodeći su me obilazili 7-8 puta, ja sam druge obilazio čak i 10-12 puta, i morao sam stalno biti skoncentrisan da ne smetam onima koji mene obilaze, ili da biram pravi trenutak kada ću ja obilaziti sporije od mene! U krugu od 666 metara bilo je četiri oštre krivine (okretanje za 180 stepeni na prečniku od 12-tak metara) i tri blage krivine kroz koje se moglo trčati punom brzinom. Lako je izračunati da je oštre krivine trebalo savladati čak 252 puta, ali su kolena i zglobovi sve to dobro podneli! Posebno me je oduševilo merenje vremena i brojanje krugova – naravno, trčali smo sa čipom, u svakom krugu prolazili kroz ciljnu kapiju gde je elektronika registrovala pređeni krug a sve to je, 50-tak metara iza ciljne linije, preko video-bima, projektovano na zid garaže, pa su maratonci posle svakog završenog kruga, nepogrešivo informisani o broju pređenih krugova. Osim toga, u poslednjim krugovima, pored video-bima je stajao sudija i usmeno obaveštavao maratonce o poslednja 2-3 kruga. I, još jedna zanimljivost vezana za merenje vremena – kao da smo bili učesnici trke na 100 metara, na Olimpijskim igrama, a ne maratonci – ciljno vreme je maratoncima izmereno do 1/1000 sec!!! Zanimljivost je svakako i ciljna lista za 100-nak maratonaca, koja je u PDF-formatu dugačka čak 24 stranice (?!!) – na listi je svakom maratoncu prikazano vreme svakog od 63 istrčana kruga !!!     
Imajući u vidu sve navedene uslove na stazi, rezultati su bili iznad očekivanja. Bez lažne skromnosti, očekivao sam da budem prvi u kategoriji (M60-69), ali ne sa vremenom 3:13:34.5, a Srećko Mićić je istrčao svoj lični rekord! Uostalom, evo kompletnih rezultata maratonaca iz Srbije:
Dragan Ćirić        3:13:34.5    19. od 101 (gen.pl.)      1. u M60-69 (od 11)
Srećko Mićić        3:52:33.3    66. od 101     ‘’        10. u M50-59 (od 18)
Drago Boroja        3:54:55.1    67. od 101     ‘’        11. u M50-59 (od 18)
Ninoslav Rašković    4:19:10.9    88. od 101     ‘’        21. u M do39 (od 22)
Sve o maratonu u Češkim Buđejovicama možete naći na sajtu www.mercuryindoormaraton a kompletne rezultate na www.sport-base.cz !
Za nas iz Srbije, mnogo toga je na ovom maratonu bilo novo, zanimljivo, neobično, prvi put . . . (čak i za Dragu Boroju, koji se približava broju od 200 istrčanih maratona i mnogo toga je već video), ali su utisci  izuzetno dobri, zapravo – fantastični, pa smo već u kolima, na putu ka Srbiji, počeli da se dogovaramo o odlasku u Češku i sledeće godine!!! Ako, trčite tokom cele godine i želite da već početkom godine proverite svoju (maratonsku) formu, a ne želite da na otvorenoj stazi trčite na minus 10, klizate po ledu ili snegu, ili da vas poliva ledena kiša ili košava, i reskirate tešku prehladu ili upalu pluća, prava stvar je Mercury indoor maraton u Češkim Buđejovicama!

Dragan Ćirić(NS)

AdministratorIzveštaji sa trkaNaš član Dragan Ćirić iz Novog Sada učestvovao je (i pobedio u svojoj kategoriji) na nesvakidašnjem maratonu u Češkim Buđejovicama. Više puta smo se uverili da Ćira ima novinarskih sklonosti, pa vam njegov izvešzaj prenosimo u celosti: 5. MERCURY INDOOR MARATON Češke Buđejovice, 28.01.2012. 5. Merkury indoor maraton (maraton u zatvorenom prostoru),...