Pored glavne trke, polumaratona, na 4.TRON rođendanskoj trci rekreativci će imati priliku da provere svoju fizičku pripremljenost na dužini od 5000 metara.

Ovo je dužina koju, u propisanom limitu od 40 minuta, može savladati svako ko se bar 2-3 puta nedeljno rekreativno bavi bilo kojim sportom koji zahteva trčanje. Ovim tekstom želim da ohrabrim one rekreativce koji su pomislili da bi želeli da istrče TRON-ovu trku 5km, ali imaju određenih strahova od neuspeha.

Taj strah može biti:

         mislim da neću moći trčati celom dužinom staze

         mislim da ću biti poslednji

         mislim da će mi se smejati

         mislim da suviše sporo trčim

 

Mislim da neću moći trčati celom dužinom staze….Nema ni potrebe da trčite svih 5km da bi stigli do cilja za 40km. Ako 40 podelite sa 5, dobićete 8. To znači da 1km trebate savladati za 8 minuta. Pokušajte, izmerite dužinu od 1km negde u vašoj blizini, u vašoj ulici, parku, bcicklističkoj stazi, ili na stadionu na atletskoj stazi. Atletsku stazu ne morate premeravati, dva i po kruga u prvoj stazi (najbliža fudbalskom terenu) je 1000 metara, odnosno 1km. Ponesite štopericu i izmerite koliko vremena Vam je potrebno za 1km brzog hoda. Ne trčanja već brzog hoda!!! Siguran sam da možete to uraditi za 8 minuta, pa neka bude i 8 minuta i 30 sekundi. Ovo je ujedno i odgovor, staza od 5km može se savladati za 40 minuta oštrim, brzim hodanjem bez ijednog metra trčanja. Mi pričamo o rekreativnom trčanju, ali sam ovom primerom želeo da Vam pokažem da sa nekom kombinacijom pola trčanja-pola hodanja za 40 minuta sigurno možete savladati 5 kilometara.

Mislim da ću biti poslednji…Šta da Vam kažem, zaista je moguće da ćete biti poslednji u trci na 5km, ali neko mora da zauzme i tu poziciju. Ali na 4.TRON rođendanskoj trci nećete bit poslednji takmičar koji će proći kroz cilj, jer ćete stići najmanje pola sata pre prvog polumaratonca. Šalu na stranu, da li ste poslednji ili 25.-ti, ništa Vam posebno ne donosi. Osim ličnog osećaja zadovoljstva da ste otvarili cilj koji ste postavili sebi pre trke: da istrčite 5km!!! Imaćete SVOJ rezultat na 5km, pa neko on bude 30,33 ili 37 minuta. Taj rezultat biće Vam orijentir za neku sledeću trku da se takmičite sa sobom i da pokušate da ga popravite.

Mislim da će mi se smejati…Trčim već 8 godina i dešava mi se ponekad na treningu da mi neko dobaci nešto neumesno, da neko veselo društvo traži sebi zabavu upravo kada protrčavam pored njih. To su uvek ljudi koji nemaju nikakve dodirne tačke sa sportom i ne mogu potrčati ni 500 metara. Znači, smeju Vam se oni od kojih ste vi sigurno i brži i možete više trčati. Čemu onda nerviranje i da li je uopšte potrebno da obraćate pažnju na takve osobe. Apsolutno ne! Sasvim je drugačija situacija kada putem prolazi grupa trkača, a posebno je drugačije kada krene masa od 150-200 trkača. Verujte mi na reč, nikom neće padati na pamet da se baš Vama smeje u toj masi, jer će videti da se nešto ozbiljno događa, da je u pitanju atletska trka, čiji ste i Vi učesnik.

Mislim da suviše sporo trčim…Na ovakvim trkama, manje više, svi trkači se poznaju međusobno i svi probližno znamo svoje mogućnosti. Nekad trčimo brže, nekad sporije, nekad smo zadovoljni svoj postignutim vremenom, a nekad smo pomalo razočarani jer smatramo da smo mogli bolje. Kako god da trčite, pred sobom trebate imati realan cilj. Na primer, ako trčite svoju prvu trku, realan cilj je da završite trku u predviđenom limitiranom vremenu. Ako ste već trčali 5km, realan cilj je negde oko rezultata koji ste postigli na predhodnoj trci, ako budete brži bićete zadovoljniji, ako istrčite lošiji rezultat, bićete možda malo razočarani. Što realniji cilj postavite sebi, osećaj zadovoljstva ispunjenjem  postavljenog cilja će biti veći i jači. Trčite zbog sebe, budite zadovoljni sobom, a ako želite još bolji rezultat, morate više i bolje da trenirate.

Nada se da sam uspeo da Vam približim trku zadovoljstva na 5km. Do samo trke ostalo je još 5 nedelja, a to je dovoljno vremena da svoju formu još malo popravite.

AdministratorTRON Rođendanska TrkaPored glavne trke, polumaratona, na 4.TRON rođendanskoj trci rekreativci će imati priliku da provere svoju fizičku pripremljenost na dužini od 5000 metara. Ovo je dužina koju, u propisanom limitu od 40 minuta, može savladati svako ko se bar 2-3 puta nedeljno rekreativno bavi bilo kojim sportom koji zahteva trčanje. Ovim...