U nedelju, 03.11.2017., po četvrti put u organizaciji sportskog kluba “Platan” u nacionalnom parku Ópusztaszer, održana je rekreativna trka pod nazivom “Tök-Jó Félmaraton és családi futónap.
Učesnicima ove trke ponuđene su sledeće destinacije

1.Trka na 2.5 km za najmlađe trkače
2.Trka na 5 km, 10.5 km i 21 km

Rekreativci Ark Tron-a ove godine učestvovali su sa 6 trkača

Polumaraton trčao je jedino Vero Janoš, vreme 1:37, ukupan plasman 11. pozicija.

Na 10.5 km :

1.Adrian Malagurski apsolutno prvo mesto sa vremenom 40:53
2.Aleksandar Malagurski vreme 47:40
3.Molnar Gabor Atila vreme 48:02
4.Molnar Gabor Zoltan vreme 55:03
5.Ludaić Sebastian vreme 56:48

 

Ambijent i atmosfera koja preovladava na trkama koje organizuje Platan sportski klub , ove godine privukla je znatno veći broj trkača nego prethodnih godina preko 350 njih. Ovome je svakako doprineo i ponuđen program (obilazak nacionalnog parka i poseta jednom od najvećih lavirinta u Evropi dužina staze 3,5 km). Startni paket sa majicom ,čipovsko merenje na odabranoj stazi , lepa učesnička medelja i na kraju za sve učesnike mađarski specijalitet iz kotlića delovao je vrlo primaljivo za trkače.

Prelep i pretopao dan za ova doba kalendarske godine privukao je i mnoge pratioce rekrativaca tako da je u startnoj zoni unutar parka bilo dosta živo prepuno trkača i pratioca. Organizator je dozvolio prijave i na licu mesta što je stvaralo malu gužvu u postavljenim šatorima gde su se delili startini paketi. Rekrativci Trona su na vreme odradili prijave i uplate po povlaštenoj ceni od 3000 forinti za trku na 10,5 km sem Vero Janoša koji je morao da plati višu cenu od 5000 forinti za polumaratonsku distancu na licu mesta.

Po programu trke su trebale da startuju u 13 časova ali zbog odugovlačenih prijava na licu mesta kasnilo se oko 40 tak minuta . Na nas svakako ovo nije ostavilo negativan utisak, za ovo vreme zagrevali smo se u prelepom parku obasjani suncem i razgovarali sa našim novim klubskim drugovima iz Sente a i sa starim nekadašnjim .
Farkaš Marija popularna Marčo koja je nekada kao inostrani trkač iz Mađarske bila član našeg kluba, danas je trčala trku od 5 km naspram svojih trenutačnih sposobnosti. U prošlosti joj maratonske destinacije nisu predstavljale nikakav problem , obaveze i promene u životu sigurno su doprinele tome. Bilo nam je drago sresti se sa njom posle dužeg vremena i razgovarati o nekadašnjim zajedničkim trkama. Vreme u čekanju na ovaj način do starta je brže prošlo prvo je krenula trka za najmlađe od 2,5 km a po završetku iste krenuli smo i mi.

Krenulo se rezervisano bar sa moje strane ali svakako tempo od 4 i 30 i nije bio toliko spor da se to konstatuje. Duga povorka trkača krenula je ka izlazu iz parka na putu prema Kišteleku gde je i bila okretnica za polumaratonce a za trku od 10,5 km i finiš trke. Adrian je naravno krenuo dosta žestokim tempom s obzirom da je bilo realno za očekivat i neki plasman za njega. Ubrzo sam ga i izgubio iz vidokruga čim smo izašli iz parka. S druge strane znao sam da imam neku vrstu blage inspiracije u toku trčanja da me ne sustigne klubski drug Molnar Atila koji je svakako u usponu forme. Motiv na trkama je svakako potreban da bi se trka istrčala u što boljem vremenu. Nisam se pun osvrtao u toku trčanja tek na prelascima sa jedne strane puta na drugu (trčalo se biciklističkom stazom ), pošto nisam primetio da mi se približava konkurencija nastavio sam da trčim svojim tempom. Okrepe na dva mesta su bile dovoljne da mi održe svežinu sa kojom sam i istrčao trku do kraja. Naravno u ciljnoj zoni čekao me je već Adrian kao prvoplasiran na trci od 10,5 km. Ubrzo posle mene stiže i Molnar Atila koji je očigledno bio bliže meni tokom trčanja nego što sam pretpostavljao svega 20 tak sekundi razlike je bilo evidentirano. Posle svega zadovoljni uzimamo zakuske i osveženja u ciljnoj zoni dok Adrian daje izjavu za lokalnu televiziju kao član ARK Tron. Još jedna promocija našeg kluba i rekreativaca trkača i našeg rodnog grada Subotice u susednoj Mađarskoj.
Nažalost dosta smo zaostali u pogledima rekreativnog trčanja iza Mađarske i uopšte kao nacija tako da bilo kakav plasman na ovakvim trkama je vredan pomena .

Po završetku Adrianove izjave stiže i Atilin brat Zolika a ubrzo posle njega i Sebastian utrčava u cilj. Zadovoljstvo na liciima sviju nas je očigledno.
Pogledima tražimo autobus koji trebe da nas vrati u nacionalni park i naravno da ga nije bill u vidnoj zoni tako da smo nekih 15 tak minuta trebali da čekamo da se pojavi kao bi se ukrcali i krenuli nazad prema parku. U povratku uočavamo Vero Janoša kako grabi trčeći prema cilju, nekih 2 km od parka. Stižemo do parka izlazimo iz autobusa i na brzinu se presvlačimo jer temperatura drastično počinje da pada sa zalaskom sunca . Janoš stiže sa vrlo dobrih 1: 37, najbolji rezultat u polumaratonu ove godine. Promrzao hitro se presvlači odmah posle dolaska u cilj sa čuđenjem kako mu je hladno. Rekoh mu da si brže trčao ne bi ti sada sigurno bilo hladno. Naravno sve je ova šala koju je Janoš tako i prihvatio . Odlazimo svi zajedno na zasluženo toplo jelo iz kotlića gulaš na mađarski način. Temperatura i dalje pada tako da na brzinu završavamo jelo u isčekivanju proglašavanja pobednika što je i ubrzo usledilo. Svim prvolasiranim trkačima medalje , pehari robne nagrade i po jedna bundeva da se zna gde se trčalo Tök-Jó futas .

Uprkos malim propustima kojih uvek ima ostaje da se kaže da je trka u organizaciji “Platan” sportskog kluba uspešna i da je prevashodno preovladavala predivna sportska atmosfera i pozitivan duh među trkačima.

Hvala organizatoru “Platan” sportskom klubu koji sa svojim radom i zalaganjem podseća na ARK Tron Palić .
Oprostili smo se sa njima u nadi da ćemo naredne godine ostvariti svoj san i zajednički organizovati prekograničnu trku na obostrano zadovoljstvo.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/11/IMG_6101-1024x768.jpghttps://www.tron.org.rs/wp-content/uploads/2017/11/IMG_6101-150x150.jpgAleksandar MalagurskiIzveštaji sa trkaU nedelju, 03.11.2017., po četvrti put u organizaciji sportskog kluba 'Platan' u nacionalnom parku Ópusztaszer, održana je rekreativna trka pod nazivom “Tök-Jó Félmaraton és családi futónap. Učesnicima ove trke ponuđene su sledeće destinacije 1.Trka na 2.5 km za najmlađe trkače 2.Trka na 5 km, 10.5 km i 21 km Rekreativci Ark Tron-a ove...